BM Genel Sekreterinden İsrail'e Sert Eleştiri

Ban ki-mun her iyi niyetli eleştiriyi İsrail hükümetinin ‘fırça atma şeklinde’ karşılık vermesinin sürdürülebilir bir tutum olmadığını söyledi.  

Görüntülenme: 1269 Tarih: 02 Şubat 2016 21:34
BM Genel Sekreterinden İsrail'e Sert Eleştiri

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun İsrail'e olan eleştirilerine bir yenisini ekledi. New York Times gazetesinde bir makale kaleme alan Ban, "Tarih gösteriyor ki insanlar her zaman işgale direnmişlerdir’’ ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta BM Genel Sekreteri, İsrail’in uluslararası hukuku çiğneyerek Filistin topraklarında yerleşim yerleri açtığını ve işgali sürdürdüğünü dile getirmişti. Ban’ın, “İnsanın doğasında işgale karşı başkaldırı vardır” sözlerine İsrail yönetimi tepki göstermişti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Ban’ın sözlerini ‘teröre arka çıkmak’ diye nitelendirmişti.

İsrail hükümetinin eleştirilerine Ban, önce sözcüsü Stephan Durrajic ile cevap vermişti. Ban, dile getirdiği her kelimenin arkasında olduğunu ifade etmişti. Ban, bununla da yetinmedi ve New York Times (NYT) gazetesine yazdığı makale ile İsrail hükümetini eleştirmeyi sürdürdü.

NYT da kaleme aldığı yazısında Ban, 2015’de olduğu gibi 2016 yılının ilk ayında da şiddetin kabul edilemeyecek seviyede devam ettiğini belirterek, ‘‘Tarih gösteriyor ki insanlar her zaman işgale direnmişlerdir’’ sözlerini tekrar etti.

Şiddet ile ilgili söylediği sözlerin kimiler tarafından çarptırıldığını belirten Ban, ‘‘Hiçbir şey terör için gerekçe olamaz. Koşulsuzca kınıyorum’’ diye yazdı.

dunyabulteni

Yorumlar