Refah Kapısı Darbeci Mısır Yönetimi Tarafından Yeniden Kapatıldı

Gazze'nin Mısır'a açılan kapısı Refah'ı iki günlüğüne açan Mısır, geçişlerin ardından yeniden kapattı. 

Görüntülenme: 1162 Tarih: 16 Şubat 2016 09:02
Refah Kapısı Darbeci Mısır Yönetimi Tarafından Yeniden Kapatıldı

Mısır yönetiminin insani ihtiyaçlar için geçen cumartesi günü Gazze’ye giriş ve çıkışlar için açtığı Refah Sınır Kapısı'nı tekrar kapattığı bildirildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır makamlarının, Refah Sınır kapısını kapattıklarını ilettiğini belirtti.

Mısır yönetimi insani ihtiyaçlar için geçen cumartesi günü 2 günlüğüne Gazze’ye giriş ve çıkışlar için açtığı Refah sınır kapısında süreyi bir gün daha uzatarak dün de geçişlere izin vermişti. Gazze’ye giriş ve çıkışlarda saatlerce bekleyen Filistinlilerin sürenin uzatılmasını istediği belirtiliyor.

İsrail ablukası nedeniyle Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı Refah, Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından sık sık kapatılıyor.

Son olarak 24 Ekim 2014'de Kuzey Sina vilayetinde iki güvenlik noktasına düzenlenen saldırının ardından Mısır yönetimi, "terör sorununu kökünden çözmek" iddiasıyla bölgede 3 aylık olağanüstü hal ilan etmiş, bu çerçevede Refah Sınır Kapısı'nı da kapatmış, Gazzeliler ise alternatif geçişler için sınır boyunca yüzlerce tünel kazarak geçişleri bu tünellerden geçekleştirmişti.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

 

Kaynak : AA

Yorumlar