Gavru'l-Urdun'de Yerleşimciler 2015'te 600 Dönüm Arazi Gasp Etti

Sol çizgideki siyonistlere ait Haaretz gazetesinin yayınladığı bir habere göre Şeria Nehri olarak da adlandırılan Ürdün Irmağı'nın Filistin tarafında ve Batı Yaka bölgesinde yer alan, çok verimli tarım arazilerine sahip olması sebebiyle Filistinliler açısından da önemli bir geçim kaynağı olan Gavru'l-Urdun bölgesinde işgalci yahudi yerleşimciler 2015 yılı içinde Filistinlilere ait 600 dönüm araziyi gasp etti.  

Görüntülenme: 891 Tarih: 29 Şubat 2016 17:06
Gavru'l-Urdun'de Yerleşimciler 2015'te 600 Dönüm Arazi Gasp Etti

Filistinlilere ait arazilerin yahudi yerleşimciler tarafından gasp edilmesinde işgalci askeri birlikler ve üsler aracı olarak kullanılıyor. Önce askerî birtakım gerekçeler ileri sürerek arazilere parça parça el koyuyorlar. Sonra bölgede inşa etmiş oldukları yahudi yerleşim merkezlerine yerleştirilen göçmen yerleşimcilerin buraları gasp etmelerine imkân sağlıyor veya arazileri söz konusu yerleşim merkezlerinin arsa veya çevre düzenleme alanlarına dâhil ediyorlar.

Haaretz gazetesinin haberine göre 1967 işgalinden bu yana işgal birlikleri, sınıra yakın yerdeki Es-Siyac ile Ürdün Irmağı arasında kalan Gavru'l-Urdun bölgesinde 151 farklı alanı Filistinlilerin girmelerinin yasaklandığı askerî bölge ilan etti. Ürdün Devleti'yle "barış" anlaşmasının imzalanmasından sonra bu noktalarla ilgili düzenlemeler de öyle kabul edilmiş oldu.

Gazetenin haberinde bölgede, mülkiyeti Filistinlilere ait ama askerî gerekçelerle girmeleri yasak olan fakat bölgeye yerleştirilmiş yahudi yerleşimciler tarafından tarım amacıyla veya başka amaçlarla kullanılan binlerce dönüm arazi bulunduğuna dikkat çekildi.

Yorumlar