Siyonist TV Kanalı:''Hizbullah Bugün İsrail’e Karşı Savaşa Girişme Gücüne Sahiptir.''

İsrail’de yayım yapan Haaretz gazetesi muhabiri Amos Harel, bölgede yaşanan son gelişmelere ilişkin kaleme aldığı yazısında; “İsrail Emniyet ve İstihbarat Birimleri, Suriye Savaşı’nın Lübnan Hizbullah’ı üzerindeki etkisini değerlendirirken hata yaptılar. Nitekim biz bugün düzenli bir orduyla karşı karşıyayız” ifadesinde bulundu. 

Görüntülenme: 2368 Tarih: 07 Mart 2016 01:47
Siyonist TV Kanalı:''Hizbullah Bugün İsrail’e Karşı Savaşa Girişme Gücüne Sahiptir.''

Haaretz gazetesi, Harel’in İsrail’in hata yaptığı şeklinde kullandığı ifadenin, İsrail Eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın 2013 yılında söylediği“Suriye’deki savaş ateşi, Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın yakınlarına kadar ulaşmıştır” sözlerine yönelik olarak ortaya konduğunu belirtti.

 Harel’in; İsrail’in Hizbullah’ı Suriye Savaşı’nda hafife alarak zarar göreceğini düşünmesinden ötürü bölgede büyük bir stratejik hata yaptığını ortaya koyan yazısı şöyle:

“Rusya’nın Suriye savaşına müdahil olması Hizbullah’ın kazanımlarının çoğalmasına sebep oldu. Şimdi ise Hizbullah Suriye Savaş’ında üstün durumda olan karargâhın bir parçasıdır.

 Hizbullah, son dönemlerde Suriye’de Rus ve İranlı generallerle kapsamlı bir şekilde işbirliği yapmayı başarmıştır. Savaş uçaklarının, helikopterlerin, insansız hava araçlarının ve topçu birliklerinin katılıyla gerçekleştirilen ortak operasyonlara katılarak savaş gücünü ve mücadele deneyimini fazlalaştırmış, istihbarat ve güvenlik alnında ilerleme kaydetmiştir.

 Hizbullah’ın savaş uçağı ve tankı olmayabilir ancak şu anda 45 bin hazır savaşçıya, her ihtimale karşı teyakkuz halinde bekleyen güce, özel birliklere, insansız keşif ve saldırı hava araçlarına ve yüz binden fazla dakik bir şekilde hedefine kilitlenmiş füzeye sahiptir.

 Hizbullah’ı, gerilla savaşlarına giren ancak yıkıcı unsurlar ve terörist gruplar gibi olmayan bir kurum olarak değerlendirmek gerekir.

 İsrail Ordusu da, Bugün, Hizbullah’ın tam anlamıyla bir ordu olduğunu, eş zamanlı olarak birkaç operasyon düzenlediğini, bölgenin karmaşık coğrafyasından ve sınır durumlarından en güzel şekilde faydalandığını ve saldırı için tünel kazmaya ihtiyacı olmadığını itiraf ediyor.

 Ancak, İsrail Emniyet ve İstihbarat Birimleri yayımladığı raporlarla, sürekli Hizbullah’ın Suriye’deki savaşla başı karışık olduğundan İsrail’e karşı bir savaş başlatma düşüncesinde olmadığını ifade ediyor.

 Eğer bir savaş başlayacak olursa saldırıların İsrail’de yol açacağı yıkım ve vereceği zararlar, yapılan öngörülerin ve değerlendirmelerin çok üstünde olacaktır.

 Konuya ilişkin olarak Kanal 10 askeri muhabiri Alon Ben David şöyle yazdı: Hizbullah bugün bir kaplan misalidir. Dünya ordularının yüzde 95’nin sahip olmadığı bir askeri hücum gücüne sahiptir. Hizbullah bugün İsrail’e karşı savaşa girişme gücüne sahiptir. Bir günde binlerce füze ve top atabilir. Özel birlikleri İsrail’in sınır güvenliğini rahatça atlatabilir, sınırdan geçebilir ve El-Celil’e ulaşabilir”

rasthaber

Yorumlar