Siyonist İsrail, Husilere Karşı Suud'a Yardım Ediyor Mu?

ABD'de Yahudi lobisine yakınlığıyla bilinen Washington Enstitüsü'nün yayımladığı bir makalede, Suudi Arabistan'ın Husilerle başa çıkabilmesi için kendisine yardım etmek isteyen diğer ülkelere yönelmesi gerektiği ve bunlardan birinin de İsrail olduğu belirtildi.  

Görüntülenme: 1596 Tarih: 09 Mart 2016 00:23
Siyonist  İsrail, Husilere Karşı Suud'a Yardım Ediyor Mu?

İsrail'in Yedioth Ahronoth Gazetesi'nin de yer verdiği makalenin yazarı Nadav Pollak, Suudi Arabistan'ın Yemen'den gelen füze saldırılarına karşı İsrail'den yardım isteyebileceği ifade edildi. 

Pollak'ın makalesinde şu ifadelere yer verildi:
 
"Suudi Arabistan'ın ekonomik olarak çok büyük yatırımlar yaptığı Yemen müdahalesinden bir yıl geçti, Suud bu süreçte asker kaybı da dahil olmak üzere çok fazla kayıp verdi, ve medyanın da çok ilgi göstermediği bu kayıpların büyük kısmı Yemen sınırındaki bölgede meydana geldi. Suudi Arabistan bu cephede daha önce hiç karşılaşmadığı düzeyde bir mücadeleyle ve zorluklarla karşı karşıya kaldı. Suudi Arabistan'la geleneksel bir ortaklığı bulunmayan İsrail ise bu mücadelesinde ve zorluklarla başa çıkmasında Suud'a yardımcı olabilir. 
 
Örneğin Suudi Arabistan'ın güneyinde bulunan merkezi şehirlerden Necran, Katyuşa ve Grad füzelerinin hedefi halinde ve buraya düzenlenen saldırılar şehrin havaalanının kapanmasına yol açtı. Suudi Arabistan ise bu tehditlere karşı aciz kaldı çünkü böyle bir kara savaşında ve savunmada pek fazla deneyimi yok. Eğer Suudiler Husilerle nasıl başa çıkacaklarını öğrenmek istiyorlarsa kendisine daha önce yardım teklifinde bulunan diğer ülkelere yönelmeliler ve bunlardan birisi de İsrail. Hizbullah ve Hamas'a karşı yürttüğü savaşlardan tecrübeli olan İsrail, bu tür sınır savaşlarını nasıl yürüteceğini ve füzelerden nasıl korunabileceğini çok iyi biliyor. Ayrıca Suudiler için en büyük düşmanın Husiler olduğu ve Husilerin de İsrail tarafından iyi analiz edilen ve bilinen İran ve Hizbullah tarafından eğitildiği biliniyor. İsrail, Suudi Arabistan'a sınırlarını koruması ve füze saldırılarına karşı koymasında taktiksel ve teknolojik olarak yardım sağlayabilir."
 
"Sorulması gereken bir diğer soru ise İsrail böyle bir yardımı sunmak ister mi? 
 
İsrail ve Suudi Arabistan arasında güvenlik ve kara savaşındaki bir işbirliği iki taraf arasındaki işbirliğini bir üst boyuta taşıyacak ve gelecekte yeni ortaklıkların önünü açacaktır. Bunların başında da taktiksel işbirliği geliyor, ki bu işbirliğinin odağında İran'dan deniz yoluyla silah kaçıran, "Kudüs Ordusu" ve "Hizbullah" gibi örgütlerle işbirliği içinde bulunanlar olacaktır. Öte yandan Suriye konusunda Suudi Arabistan'ın planlarından çok daha fazla haberdar olmak da İsrail'i memnun edecektir. Suriye masasında çok sınırlı bir yeri olan İsrail, Suudi Arabistan'a sunacağı yardımla beraber müzakerelere daha çok müdahil olabilir ve Suriye meselesinde daha çok söz sahibi olabilir.
 
İsrail'in bölgedeki krizlere daha da müdahil olmasını istemeyenler böyle bir şeye karşı çıkacaktır ancak böyle bir işbirliğinin İsrail'e zarardan çok faydası olacaktır."

 ISLAMIANALIZ

Yorumlar