Erdoğan İsrail'le Anlaşmak Mı İstiyor?

İsrail basınında yer alan bir habere göre; ABD Başbakan Yardımcısı Joe Biden, Netanyahu'ya Erdoğan'ın Ankara - Tel Aviv arasındaki krizi en kısa zamanda bitirmek istediğini söyledi. 

Görüntülenme: 1536 Tarih: 11 Mart 2016 00:21
Erdoğan İsrail'le Anlaşmak Mı İstiyor?

Haaretz gazetesinin verdiği haberde Çarşamba günü Kudüs'te bir araya gelen Joe Biden ve Benjamin Netanyahu arasında Türkiye ile ilişkilere dair konuşmalar geçtiği belirtildi. Haberde Biden'ın Netanyahu'ya: "Erdoğan en kısa sürede İsrail ile anlaşmaya varmak ve Tel Aviv-Ankara arasındaki krizi bitirmek istiyor" dedi. 
 
Haberde bu iddialar toplantıya katılan İsrailli üst düzey yetkililere dayandırılırken diplomatik hassasiyet yüzünden yetkililerin isimlerinin verilmesi istenmediği ifade edildi. 
 
Biden, Netanyahu'ya ayrıca, arabuluculuk yapmaya ya da iki ülke arasındaki anlaşmazlığın çözümü için her türlü adımı atmaya hazır olduğunu kaydetti.

Netanyahu: Kırmızı çizgimiz Hamas
 
Netanyahu ise İsrail ve Türkiye’nin müzakere ekiplerinin sürekli temas içinde olduğunu ancak henüz anlaşmaya varılamadığını belirtti. Başbakan, İsrail’in de anlaşmaya varma niyetiyle müzakere ettiğini belirtirken, “Bizim de kırmızı çizgilerimiz var” diye ekledi. 
 
Netanyahu, ana kırmızı çizginin, Hamas’ın İstanbul’daki merkezinin kapatılması olduğunu aktardı. İsrail, Hamas’ın İstanbul’dan Batı Şeria’daki terör saldırılarını finanse ve organize ettğini belirtiyor. 
 
İsrail Ortadoğu'nun enerji merkezi olacak:
 
Haberde Biden'ın iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek istemesinin başlıca sebebinin Avrupa'ya İsrail'den doğalgaz aktarılması ve Rus gazına alternatif oluşturulması olduğu belirtilirken, Biden uzlaşmanın sağlanmasıyla İsrail’de bulunan doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılabileceğine vurgu yaptı.
 
Biden'ın şu ifadlerine yer verildi: "Küçük ama köklü İsrail bölgede enerji merkezi haline gelmek üzere. Bu durum Mısır'dan Türkiye'ye, Kıbrıs'tan Yunanistan'a, Ürdün'e kadar birçok ülkenin İsrail ile ilişkilerine olumlu yansıyacaktır. Buna ulaşmanız kolay olmayacak ama elinizde gerekli olan araçlar var."
İSLAMİANALİZ

Yorumlar