Halid Meşal'den Suriye,İran,İntifada ve Mısır'la İlgili Önemli Açıklamalar

Evet İran ile ilişkilerimiz Suriye'den etkilenmiş olabilir ancak ilişkilerde bir kopma sözkonusu değil. Bir heyetimiz yine İran'la iletişimimizin sürmesi için oraya ziyarette bulundu. İran tek destek kaynağımız değil, biz çeşitli taraflardan destek kazanmaya çalışıyoruz ve yeni kaynaklar üretmeye çalışıyoruz. 

Görüntülenme: 1131 Tarih: 15 Mart 2016 15:19
Halid Meşal'den Suriye,İran,İntifada ve Mısır'la İlgili Önemli Açıklamalar

İslami Direniş Hareketi Hamas lideri Halid Meşal, France24'e verdiği röportajda Gazze'deki durumla, Kudüs İntifadasıyla ve bölgesel gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 
 
Meşal'in röportajından öne çıkan ifadeler şu şekilde:
 
Son günlerde İsrail'e füze atıldı, İsrail karşılık verdi ve 2 çocuk hayatını kaybetti. Gazze'de yeni bir savaşın kapıda olduğuna dair bir korkunuz var mı?
 
Hamas Hareketi ve Filistinliler olarak savaş aramıyoruz. Biz işgalden, yerleşim politikalarından ve İsrail'in düşmanlığından muzdaribiz. Gazze'yi savaşla tehdit eden, kuşatan, halkını aç bırakan, cinayet işleyen İsrail'dir. Batı Şeria'da da yerleşim politikalarıyla, yine aynı cinayetlerle, düşmanca tutumla, Aksa'yı Yahudileştirme projeleriyle, kutsallarımıza saldırarak ve 48 topraklarından halkımızı atmakla tehdit ederek bunu sürdürüyorlar. Düşmanca bir tutum içinde olan İsrail'dir, biz savaş aramıyoruz. Gazze'de ve sınırda geçmişten günümüze böyle gelişmeler yaşanıyor. Biz savaştan kaçınıyoruz, ancak biz özgürlüğünü isteyen, işgalden ve yerleşimcilerden kurtulmayı talep eden bir halkız. Gazze de aynı şekilde bu zalim kuşatmadan kurtulmak istiyor. 
 
Son aylarda yaşanan gelişmeleri ve durumu bazılarının bıçak intifadası olarak nitelendirdiğini gördük, çok sayıda kişinin bıçaklama eylemi gerçekleştirdiğine de şahit olduk. Siz bu yaşananları İntifada olarak tanımlıyor musunuz?
 
Kuşkusuz bu bir İntifada'dır. Filistin halkı tüm yollar tıkandığı bir zamanda, Kudüs'te, Batı Şeria'da artan düşmanlığın ve yerleşimciliğin gölgesinde böyle bir yola girdi. Topraklarımız çalınıyor, binlerce evladımız tutuklanıyor ve dünya Filistin halkına neler yaşadığını dahi sormuyor. Son kıvılcım da Netanyahu liderliğindeki işgalcilerin Mescid-i Aksa'yı bölme planları oldu. Çok sayıda baskın ve hürmetsizlikten sonra gelen bölme planları bu İntifada'yı başlatan kıvılcım oldu.
 
Hamas da, diğer direniş grupları da; kendisini halkını ve topraklarını savunuyor. Bu yapılan şey nefsi müdafaadır. Bu direniş savunma direnişidir. Biz kendimizi, çocuklarımızı, kadınlarımızı, kutsallarımızı, topraklarımızı savunuyoruz. Biz İsrail'in düşmanlığının kurbanlarıyız. Gerek israil ordusu gerekse silahlı yerleşimcilerden kendimizi koruyoruz, kimseye düşmanlık etmiyoruz. 
 
Filistin hükümeti ve İsrail arasındaki güvenlik işbirliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Kuşkusuz bu işbirliğini iyi bir şey olarak görmüyoruz. Bu işbirliği Filistin'in maslahatına aykırıdır ve zarar vermektedir. İsrail işgaline bir nevi yardımdır. Fİlistin hükümeti buna derhal son vermelidir. Bu işbirliği Filistin'e hizmet etmediği gibi hükümetin kendisine de hizmet etmemektedir sadece İsrail'in işgaline yardımcı olmaktadır. 
 
Hamas hareketi, Mısır hükümetinden Hişam Barakat suikastiyla ilgili gelen ithamların ardından Mısır'a bir heyet gönderdi. Siz bu ithamlara nasıl cevap vereceksiniz?
 
Eğer bu ithamlar gerçek olsaydı, sizce Mısır hükümeti Hamas'tan bir heyetle görüşür müydü? Görüştüler çünkü Hamas bu tür eylemlerden de ithamlardan da beridir. Hamas ne geçmişte ne günümüzde Mısır'a müdahil olmadı ve olmayacaktır. Bu yüzden medya üzerinden, Mısırlı yetkililerden böyle ithamlarda bulunulmaması için gidip yüz yüze görüşmek istedik.
 
Peki İran ile ilişkilerinizde bir kopma var mı? veya size sundukları destek eskisi gibi değil mi?

Kuşkusuz Suriye meselesi ve Suriye hükümeti ile yaşadığımız kriz İran ile ilişkilerimize yansıdı ve bu İran'ın bize desteğine de yansıdı ancak bu desteğin ve ilişkilerin kesildiği anlamına gelmiyor. Biz Arap, Müslüman hatta doğuda ve batıdakiler de dahil olmak üzere tüm ülkelerle aramızda ilişkilerin bulunmasını istiyoruz. Filistin davasının maslahatı için bölgesel ve uluslararası düzeyde ilişkilerimiz devam etsin istiyoruz. Evet İran ile ilişkilerimiz Suriye'den etkilenmiş olabilir ancak ilişkilerde bir kopma sözkonusu değil. Bir heyetimiz yine İran'la iletişimimizin sürmesi için oraya ziyarette bulundu. İran tek destek kaynağımız değil, biz çeşitli taraflardan destek kazanmaya çalışıyoruz ve yeni kaynaklar üretmeye çalışıyoruz. Geçmişte hareketimizin ana destekçisi İran olabilir ama şu an bu destekleri çeşitlendirmeye çalışıyoruz.

Suriye'de savaş 5 yıldır devam ediyor, siz bir çözüm yolu olduğunu ve bu çözümün Esad'ın gitmesi olduğunu düşünüyor musunuz?
 
Yakın bir zamanda bir çözümün bulunabileceği ve bunun gerçekleştirilebileceğini düşünmüyorum, çünkü taraflar arasındaki mesafe hala çok uzak ve ihtilaflar çok büyük. Ancak bu krizin bir an önce bitmesini temenni ediyorum.
 
Arap Birliği, Hizbullah'ı terör örgütü ilan etti. Bu konu hakkında ne söyleyeceksiniz?
 
Yorum yok...
 
Hamas'ı da terör örgütü olmakla suçlayan çok fazla kesim var, Hamas ve IŞİD arasında bir fark var mı?
 
Tabi ki... Bu tür suçlama ve iddialar işgal rejiminin Hamas'ı itibarsızlaştırmak ve uluslararası kamuoyunu yanıltmak için ortaya attığı iddialardır. Herkes Hamas'ın aşırıcı örgütler gibi olmadığını ve siyasi bir yapılanma olduğunu biliyor.

İslami Analiz

 

Kaynak : France24 

Yorumlar