Sudan 'SU'dan Bahanelerle İsrail-Suud Eksenine Kaydı

1989'dan beri İran-Hizbullah eksenine yakın siyasetiyle bilinen Sudan, ekonomik darboğaz nedeniyle son birkaç yıldır Suudi Arabistan'a yakınlaştı. 2016 itibarıyla ise İran'la ilişkilerini keserek İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeye hazır olduğunu duyurdu.  

Görüntülenme: 1069 Tarih: 16 Mart 2016 23:41
Sudan 'SU'dan Bahanelerle İsrail-Suud Eksenine Kaydı

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Suudi Arabistan'ın El Ukaz Gazetesi'ne verdiği demeçte Mısır'ın darbeci lideri Sisi ile ilişkilerini "mükemmel" olarak nitelerken, İran'ın "yayılmacı" politikalarından daha öncesinde haberdar olmadıklarını savundu.
 
Ukaz Muhabiri'nin konuyla ilgili soruları ve Beşir'in verdiği cevaplar şu şekilde: 
 
Neden ülkenize yönelik İran müdahalelerine göz yumdunuz?
 
Açıktır ki; İran yayılmacı bir politika izliyor, ancak biz bunu öncesinde bilmiyorduk. Onların planları ve projeleri hakkında bir bilgimiz yoktu.
 
Peki, Suudi Arabistan "İran tehlikesi"ne dair sizi uyarmadı mı? Suud'un size "İran'ı Sudan'dan uzak tutun" diye tembihlediğini söyleyenler var.
 
Aslına bakarsanız, Suud, Sudan'daki İran varlığından hiçbir zaman razı olmadı. Bunun, Sudan'a ve bölgeye tehlike kaynağı olacağını savundu. Bizler ne zaman ki bu görüşün doğruluğunu anladık, o zaman İranlıları ülkemizden kovduk.
 
Sisi ile ilişkilerinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
 
Sisi ile ilişkilerim mükemmel. Mısır-Sudan ilişkileri de aynı seyirde, kardeşçe ilişkiler geliştiriyoruz.
 
***
 
Sudan, İsrail'e Yanaşıyor
 
1989'dan beri İran-Hizbullah eksenine yakın siyasetiyle bilinen Sudan, ekonomik darboğaz nedeniyle son birkaç yıldır Suudi Arabistan'a yakınlaştı. 2016 itibarıyla ise İran'la ilişkilerini keserek İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeye hazır olduğunu duyurdu. Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Ghandour Ocak ayında “İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için gereken neyse yapmaya çalışacağız" açıklamasında bulundu.
 
 İran'ın Teklifini Geri Çevirmiş
 
Geçtiğimiz senenin Mart ayında Arap basınına yansıyan bir haber Sudan'ın, İran'ın İsrail'e karşı savunma sistemi kurma teklifini geri çevirdiğini ortaya çıkardı. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti, Suudi sermayeli El-Hayat Gazetesi'ne "İran, İsrail’in 2012'de Sudan’a yaptığı saldırıdan sonra bize Kızıl Deniz’deki batı kıyılarımıza hava savunma rampaları kurmayı teklif etmişti. Ancak buralarda İranlı uzmanlar da bulunacaktı, İranlıların varlığı, Suudi Arabistan’ın çıkarlarına aykırı olduğu için biz bu teklifi reddettik” açıklamasında bulundu.
İSLAMİANALİZ

Yorumlar