Katil Siyonist İsrail Türkiye'nin Ardından Güney Afrika'yla da İlişki Kurmak İstiyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold, Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği 3 günlük ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Güney Afrika ile ilişkilerinin yavaş adımlarla da olsa iyi yönde ilerlediğini söyledi. 

Görüntülenme: 1353 Tarih: 17 Mart 2016 08:17
Katil Siyonist İsrail Türkiye'nin Ardından Güney Afrika'yla da İlişki Kurmak İstiyor

Güney Afrika İsrail’in en şiddetli karşıtlarından biri olarak tanınıyor. İsrail’e yönelik boykot hareketlerinin, uygulanan yaptırımların başını çeken Güney Afrika’ya 10 seneden beri ilk kez İsrailli bir yetkili tarafından ziyaret gerçekleştirildi.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi sürecini yürüten isim olarak da bilinen Dore Gold, Güney Afrika’nın yürütme başkenti Pretoria’da üst düzey yetkili Jerry Matjila ile bir araya geldi.

“Times of İsrail”e yaptığı açıklamalarda Dore Gold ilişkiler açısından iyi bir başlangıç olduğunu, ancak henüz sürecin devam ettiğini, bekleyip görmek gerektiğini ifade etti.

İki taraf, Gold’un iddiasına göre, görüşmeler esnasında iki ülkenin su, ziraat, teknoloji gibi alanlarda işbirliğini güçlendirme hususunda anlaşmaya vardılar. Güney Afrika’daki Yahudi konsey de bu durumdan memnun olduğunu ifade etti.

İsrail-Afrika ülkelerinin ilişkilerinin güçlenmesiyle ilgili Knesset’te açıklama yapan Netanyahu ise “İsrail Afrika’ya, Afrika’da İsrail’e geri dönüyor. Zira her iki taraf da bu durumun kendileri için olumlu bir gelişme olduğunun farkında…” dedi.

Bu yaz çok sayıda Afrika ülkesine ziyaret gerçekleştirmeyi hedeflediğini ifade eden Netanyahu, 50 yıldan beri ilk kez İsrailli bir liderin Afrika’ya ayak basacağını, ancak Güney Afrika’ya bir ziyaret gerçekleşmesini beklemediğini söyledi.

Öte yandan Dore Gold “İsrail bugün Ortadoğu ülkeleri tarafından, özellikle de Sünni Arap ülkeleri tarafından çok iyi karşılanıyor. İsrail Körfez ülkelerini ziyaret edebiliyorsa, Güney Afrika’ya gitmesi de imkansız değildir. Her şey değişebilir” dedi.

Geçtiğimiz Ekim ayında Güney Afrika’nın İsrail’i Filistinlilere dönük siyaseti dolayısıyla sert bir şekilde eleştirmesi, ardından Afrika Ulusal Konseyi’nin Hamas Hareketi’nden üst düzey bir heyeti ağırlaması sonucunda İsrail ve Güney Afrika arasındaki ilişkiler oldukça gerilmişti.

Dore Gold ziyaret esnasında Hamas heyeti tarafından yapılan ziyarete değinmedi, ancak “Afrika Ulusal Konseyi’nin terör örgütleriyle herhangi bir bağlantısı olamaz” yorumunu yaparak o ziyarete işaret etti. 

İSLAMİANALİZ

Yorumlar