Türkiye ve Gasıp İsrail Rejimi Gazze Konusunda Anlaştı Mı?

İsrail ve Türkiye, Gazze'ye Türk mallarının girişinin yapılacağı yüzer liman konusunda anlaşmaya vardı. 

Görüntülenme: 1395 Tarih: 15 Nisan 2016 08:38
Türkiye ve Gasıp İsrail Rejimi Gazze Konusunda Anlaştı Mı?

Geçen hafta İngiltere'de bir araya gelen İsrail ve Türkiye, Gazze'ye Türk mallarının girişinin yapılacağı yüzer liman konusunda anlaşmaya vardı. Gazze ablukasının kaldırılması konusunda büyük oranda anlaşmaya varılırken, kurulacak yüzer limanla Türk malları Filistinlilere ulaşacak.
 
 Uluslararası diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye ile İsrail arasındaki son toplantı geçtiğimiz hafta İngiltere’nin Başkenti Londra’da gerçekleştirilirken, taraflar  anlaşmanın metni üzerinde kısmen anlaşmaya vardı.
 
Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail’i ise Başbakan Benjamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jakop Nagel'in temsil ettiği görüşmelerde üzerinde sorun bulunan 2 konunun bulunduğu bildirildi.
 
Bu konulardan ilki, Gazze ambargosunun Türkiye bayraklı gemilere yönelik olarak kademeli olarak kaldırılması konusu. Taraflar Gazze açıklarında bir yüzer liman oluşturulması konusunda büyük oranda uzlaşıya vardı. Ancak temel anlaşmazlık  söz konusu limanın denetimiyle ilgili oldu.
Tel Aviv yönetimi yüzer limanın denetiminin İsrail tarafından gerçekleştirilmesini istedi. Ankara ise denetimin BM gibi uluslararası bir organizasyon tarafından gerçekleştirilmesini istedi.
 
 İkinci konu ise, Gazze'ye enerji sağlanması hususu oldu. Türkiye kente yüzer elektrik santrali gönderilmesinin şart olduğunu bildirdi. Ancak İsrail tarafı bu santralın denetimi konusunda da tek yetkili olmak istedi. Ankara, söz konusu santralin ise yine uluslararası bir yapı tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
 
- Türkiye'nin İsrail'le barışması için sunduğu birinci şart özürdü. 
- İkinci şart, katledilenlerin ailelerine tazminat. 
- Üçüncü şart ablukanın kaldırılması. 

 

Kaynak : Dünya Bülteni

Yorumlar