Suriye'den Netanyahu'ya Golan Tepkisi

Önceki gün Siyonist rejim kabine toplantısını Golan tepeleri üzerinde düzenleyen Netenyahu’nun “Golan sonsuza kadar İsrail toprağıdır” ifadelerine hem Suriyelilerden hem de uluslararası toplumdan tepkiler yükseliyor. 

Görüntülenme: 1537 Tarih: 19 Nisan 2016 00:29
Suriye'den Netanyahu'ya Golan Tepkisi

Almanya dışişleri bakanlığı sözcüsü Martin Scheffer, Siyonist rejim hükümetinin en son gerçekleştirdiği kabine toplantısını Golan’da yapmasına tepki göstererek “İsrail’in Golan’ı hiçbir hukuki müeyyide olmaksızın tek taraflı olarak elde tutma kararı alması, uluslararası hukukun açıkça çiğnenmesi anlamına geliyor” dedi.

Alman dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada: “Uluslararası hukukun temel prensipleri ve BM sözleşmeleri, hiçbir ülkenin bir başka ülkeye ait toprak parçasını ilhak etme hakkına sahip olmadığını netlikle beyan eder” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Arap Birliği tarafından yapılan açıklamada, Netenyahu’nun Golan’ı resmen ilhak ettiğini ilan ettiği açıklamalarının “uluslararası hukuku ihlal eden yeni bir çatışma riskini” barındırdığı belirtildi.

Son olarak Netenyahu’nun kabine toplantısında yaptığı “Golan sonsuza kadar İsrail toprağı olacaktır” ifadelerini değerlendiren Suriye dışişleri bakan yardımcısı Faysal Mikdad, “Suriye’nin Golan Tepeleri” resmi hukuka göre halen işgal altındadır ve İsraillilerden geri alınacaktır, dedi.

Konuyla ilgili yapılan analizlerde uluslararası toplumun Golan’ı İsrail işgali altındaki Suriye toprağı olarak gördüğü belirtilirken, İsrail’in Suriye’deki iç krizi fırsata çevirerek Golan üzerindeki hakimiyetinin meşru kabul edilmesi için girişimlerde bulunduğu ifade ediliyor. Siyonist rejim medyasında yer alan haberlere göre geçtiğimiz yılın Kasım ayında Obama ile Netenyahu arasında “Golan’ın konumunu” içeren bir görüşme gerçekleştirilmişti.

Al-Jazeera’ya konuşan uzmanlar, Netenyahu’nun Golan üzerindeki hakimiyet iddialarının tam da Suriye’nin 70. bağımsızlık yıldönümü sürecine denk geldiğini belirtirken Suriyelilerin “biz Suriyeliyiz, Suriyeli olarak doğduk ve Suriyeli olarak büyüdük! İsrail’in ne dediğine ya da Golan’ı kimin yönettiğine bakmaksızın Suriyeli olarak kalmaya da devam edeceğiz” dediklerini aktarıyorlar.

Golan’da Kimler Yaşıyor

Siyonist rejimin işgali altındaki Golan’da toplam 6 mahallede büyük çoğunluğu Dürzi olmak üzere yaklaşık 20.000 Suriyeli yaşıyor. Buna karşın Siyonist rejimin iskan politikaları çerçevesinde bölgede yaklaşık 21.000 Siyonist yerleşimci 33 ayrı yerleşim biriminde hayat sürüyor.

Golan’daki Suriyelilerin ülkede süren iç savaşa yönelik olarak farklı düşünceleri olsa da İsrail’in işgali konusundaki tavırları ortak ve işgale tümüyle karşı çıkıyorlar. İsrail’in sunduğu vatandaşlık hakkını ve İsrail kimliklerini de sonuna kadar reddediyorlar.

İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Suriye’nin Golan topraklarını 1981 yılında yine ilhak etme girişiminde bulunmuş fakat uluslararası toplum ve BM bu girişimi kesinlikle reddetmişti!

 

İSLAMİANALİZ

Yorumlar