Gazze'ye Verilen Sözler Yerine Getirilmedi

2014 yılındaki Gazze savaşı sonrası düzenlenen uluslararası yardım toplantısında Filistin’e yardım noktasında verilen sözlerin çok büyük çoğunluğu tutulmadı. 

Görüntülenme: 1474 Tarih: 19 Nisan 2016 07:35
Gazze'ye Verilen Sözler Yerine Getirilmedi

2014 yılında Kahire’de düzenlenen uluslararası yardım toplantısına katılan ülkeler, 2016 yazına kadar Gazze’ye toplamda 3.51 milyar dolar değerinde yardım yapılacağı sözü vermişlerdi. Fakat Dünya Bankası tarafından Pazartesi günü yayınlanan rapora göre 2016’nın Mart ayı sonunda verilen sözlerin %60’lık kısmı halen yerine getirilmiş değil.

Filistin’e yardım eden devletler arasında bugün yeniden düzenlenen toplantının hemen önce yayınlanan raporda 1.4 milyar dolarlık taahhüdün yerine getirilmiş olmasına rağmen Gazze’nin geriye kalan 2.1 milyar dolara halen de acil ihtiyacı olduğu vurgusu yapıldı. Bu gidişle 3 yıl içinde tamamlanması öngörülen yardım planının 2019 ortalarına sarkacağı öngörüsü yapılırken Gazze’ye İsrail ve Mısır tarafından uygulanan ekonomik ambargonun bölgede sivil yaşamı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiliyor.

Hangi Devlet Ne Kadar Söz Vermişti?

Dünya Bankası Filistin raporuna göre Gazze’ye yardım sözü veren ülkelerin başında 1 milyar dolar ile petrol zengini Katar geliyor. Fakat Katar, verdiği bu sözün yalnızca 152 milyon dolarlık kısmını yerine getirdi.

Katar dışişleri bakanı Halid el-Atiyye o dönem yaptığı açıklamalarda uluslararası toplumu Gazze’de yaşanan insanlık dramı karşısında “sessiz kalmakla” suçlamış ve Gazze’nin “ekonomik desteğe ihtiyacı olduğunu” yüksek sesle dile getirmişti.

Rapora göre yardım sözü veren ülkeler listesinin ikinci sırasında ise vermeyi taahhüt ettiği 500 milyon dolarlık meblağ ile Suudi Arabistan bulunuyor. Arabistan bu sözün yalnızca %10’luk kısmını yerine getirerek son üç yılda Gazze’ye sadece 50 milyon dolar gönderdi.

Birleşik Arap Emirlikleri 200 milyon dolarlık sözünün 30 milyon dolarını yerine getirirken, Kuveyt 200 milyon dolarlık sözüne hiçbir şekilde riayet etmedi ve Gazze için hiçbir ödeme gerçekleştirmedi.

Öte yandan yine 200 milyon dolar yardım sözü veren Türkiye’nin ise yalnızca 60 milyon dolarlık bir ödeme gerçekleştirdiği belirtildi.

AP’nin haberine göre Türk dışişleri tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin 2017’ye kadar bu rakamı 250 milyon dolar seviyesine çıkaracağı belirtildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Gazze’de devam eden zorlu hayat şartlarını delil göstererek bağış sözü veren ülkelerin verdikleri söze sadık kalması ve verilen sözlerin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Maalesef, Gazze’nin yeniden inşası konusunda bazı devletler verdikleri sözü yerine getirmedi” diyerek üzgünlüğünü dile getiren Ebu Zuhri, “tüm tarafları sözlerini yerine getirmeye çağırıyoruz zira Gazze felaketin boyutlarını halen derinlemesine hissediyor” dedi.

İSLAMİANALİZ

Yorumlar