İngiltere İşçi Partisi Siyonizmin Kıskacında

İngiltere’de Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi’nde “antisemitizm” tartışması giderek alevleniyor. 

Görüntülenme: 1411 Tarih: 03 Mayıs 2016 23:15
İngiltere İşçi Partisi Siyonizmin Kıskacında

Partinin Filistin yanlısı olarak bilinen milletvekillerinden Naz Şah'ın ve  eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone’un parti üyeliği “anti-semitizm” suçlaması nedeniyle askıya alınırken parti içerisindeki İsrail yanlısı muhalefet Corbyn'i geç harekete geçmekle suçluyor. 
 
Livingstone'un parti üyeliği, BBC'ye yaptığı bir açıklamada Hitler'in Siyonizmi desteklediği yönündeki beyanından sonra askıya alınmıştı. 
 
Bu açıklamanın ardından İşçi Partisi’ne üye Yahudi politikacı Ivan Lewis, partinin Jeremy Corbyn’in görüşlerinden ciddi endişe duyduğunu açıklarken, yine bir diğer İşçi Partili John Mann de eski belediye başkanı Livingstone’ın ‘Nazileri savunmakla’ suçlamıştı. Ayrıca Livingstone hakkında, ‘İşçi Partisi’nin itibarını zedelediği suçlamasıyla’ soruşturma başlatılmıştı.
 
Filistin yanlısı tutumuyla bilinen bir diğer İşçi Partisi vekili Naz Şah'ın Facebook sayfasında yaptığı, "İsrail'in ABD'ye taşınması" önerisiyle ilgili de soruşturma başlatılmış, Soruşturma karara bağlanana kadar Şah, herhangi bir parti aktivitesinde yer alamaktan men edilmişti. Şah, parti denetçiliğinden de çıkarılmıştı.
 
2014 yılında Facebook sayfasında, "İsrail-Filistin çatışmasına çözüm olarak, İsrail'in, bolca toprağı olan ABD'ye taşınması" önerisinde bulunan Şah, bu paylaşımından ötürü ırkçılıkla suçlanarak, eleştirilere maruz kalmıştı.
 
Parti lideri Corbyn ise göreve geldiği ilk günden itibaren Filistin yanlısı tutumu nedeniyle bazı çevreler tarafından eleştiriliyordu.
 
Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron da tartışmaya katılarak “İşçi Partisi’nin bir antisemitizm problemi olduğu açık” değerlendirmesinde bulundu.
İSLAMİANALİZ

Yorumlar