Ali Haydar Haksal:''Bütün Yollar İsrail'in Güvenliğine Çıkıyor.''

Milli Gazete yazarı Ali Haydar Haksal, emperyalizmin bölgemizdeki oyunlarına dikkat çektiği yazısında, “Bütün yollar İsrail’in güvenliğine çıkıyor. Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan hizaya getirilmiş durumda. Türkiye’nin bir anda NATO vetosunu kaldırması başka nasıl izah edilebilir ki” tespitinde bulundu. 

Görüntülenme: 1660 Tarih: 20 Mayıs 2016 09:34
Ali Haydar Haksal:''Bütün Yollar İsrail'in Güvenliğine Çıkıyor.''

Yazının tamamı şu şekilde:

Emperyalizm büyük ve sinsi oynuyor. Oyuncakları birer kukla ellerinin altında.

Bölgemiz ülkeleri, devletçikleri birer birer etkisiz hâle getiriliyor. Kendileri de koşarak onların kucağına atılıyorlar. Katiline koşan âşık gibi.

Irak artık üç parçalı ve işlevsiz. Kendi iç sorunlarıyla boğuşuyor. Suriye tam bir kaos alanı. Paramparça. Libya’da düzen bozuldu. Üç parçalı ve başsız. Sıra şimdi Türkiye ile Suudi Arabistan’da. Türkiye epey bir zamandır terör ile boğuşuyor. Boğuştukça, sorunlar azalacağına artıyor. Ölümler, yıkımlar, umutsuzluklar, acılar artıyor ve derinleşiyor. Sorunlar azalacağına artıyor ve azıyor. Türkiye, yıllardır bu belâ ile uğraştırılıyor. En olmadık zamanlarda gerektiğinde tırmandırılıyor. Sonuçta Türkiye emperyalizme teslim oldu. İsrail ile yakınlaşmanın tek nedeni budur. Kapana sıkışmış olmanın bir sonucu.

Bölgenin ekonomik anlamda en güçlü ülkesi olan Suudi Arabistan kumpasa alındı. Suudi Arabistan merkezli vahabilik, ardından da selefiliğin kökleşmesi, Müslüman coğrafyada etkili olması başlıca sorunlardandı. Bugün bölgemizdeki selefi hareketin kaynağı da Suudi Arabistan. Sünneti, kültür tarihini ve medeniyet bilincini yok sayan modernist bir bakışı tercih etti. Ama bu, hem kendilerinin hem de Müslümanların başına belâ oldu. Bugün ortaya çıkan örgütlerin bir kısmının kaynağı da onlar. DEAŞ, ya da selefi hareketler onlardan beslendi ve güçlendi. Geçmişte el-Kaide de aynı ruhu taşıyordu.

Amerika emperyalizmi şimdi ikiz kulelerin faturasını Suudi Arabistan’a çıkardı. Neden şimdiye kadar bekletti, üzerine gitmedi de şimdi gidiyor? İstihbaratı çok güçlü olan, uçan kuştan haberi olan emperyalist Amerika neden bugüne kadar bunu gündemine almadı da bugün üzerine gidiyor?

Pentagonda belirlenen plana göre bölgede oluşturulacak yeni devletçiklerden Suudi Arabistan da payını alacak. Çünkü bölgede 16 yeni devletçik oluşturulma planı var. Bunun büyük bölümü gerçekleştirildi. Libya, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Türkiye. Bölgedeki savaş ve çatışmaların nedeni de budur.

Suudi Arabistan da Türkiye gibi sıkıştıkça emperyalizmin kucağına atılıyor. Emperyalizm bir yeri hedef seçmişse bağımlı olan bu ülkeler en önde atılıyorlar. Türkiye’nin Libya müdahalesine dâhil olması, NATO’ya İzmir’de üs açması, limanlarını onlara açılması, Suriye bataklığına en önde atılması gibi. Benzer durum Suudiler için de geçerli. Suriye, Mısır olaylarında doğrudan müdahil oldu. Fakat emperyalizmin belirlediği ölçüde ve sınırlarda hareket edebiliyorlar. İradeleri ellerinde değil ki. Asıl dikkat çeken yönü de gerilen ve gerdirilen mezhep çekişmesinde Suudilerin başı çekmesi. Sünni bir blok oluşturması. Ancak bunun ne kadar sağlıklı olacağı da tartışılır. Çünkü Sünni blok denilen yapı da bir bütünsellikten uzak. Laik bir Türkiye ile vahabi bir Suud, darbeci bir Sisi ile Türkiye ya da diğer ülkeler nasıl bir birliktelik oluşturacaklarsa!.. Bunlar yapay olmaktan öteye geçmiyor.

Suudi Arabistan ile ilgili ABD senatosunda ikiz kulelerin faturası Suudi Arabistan’a çıkarıldı. Tazminat talebi var. Suudi Arabistan onların bankalarındaki paralarını çekme tehdidinde bulundu. Bu, asla tutmayacak bir blöf. Çünkü böyle bir gücü yok. Zaten paraları orada bloke konumunda. İstendiğinde rahatlıkla el konulabiliyor. Tazminat söz konusu olunca başka bir yaptırıma bile gerek kalmıyor. Bütün yollar İsrail’in güvenliğine çıkıyor. Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan hizaya getirilmiş durumda. Türkiye’nin bir anda NATO vetosunu kaldırması başka nasıl izah edilebilir ki.

Emperyalizmin oyunu ne yazık bitmiyor. Sinsice yedirilerek uygulanıyor. Kendilerine zerre zarar dokunmadan ve çokça kazançlı çıkarak gerçekleştiriyor. Bizler de birer kurbanız sadece.

 

Yorumlar