Siyonist Rejim Sisi'den Memnun

İsrail’in en kritik araştırma merkezlerinden biri tarafından yayınlanan raporda Sisi’nin Mısır’da yönetime gelmesinin, Arap dünyasının “İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesi, İsrail’le birlikte yapılan bölgeye dönük planların uygulanması ve İsrail’le ikili ilişkiler kurulması noktasında” hazırlanmasına büyük katkı sağladığı ifade edildi. 

Görüntülenme: 1831 Tarih: 09 Haziran 2016 06:39
Siyonist Rejim Sisi'den Memnun

Tel Aviv’deki çok sayıda stratejik raporun kaynağı olan “Ulusal Güvenlik Araştırmaları Merkezi”nin raporunda, Sisi döneminin İsrail’le her alanda işbirliği yapılması hususunda daha önceden benzeri görülmemiş adımların atılmasına sebep olduğu, bu durumun Arap dünyasındaki kritik ülkelerin de alenen ya da gizli bir şekilde İsrail’le ilişki kurmalarına yol açtığı belirtildi.

Araştırma merkezinin Çarşamba günü yayınladığı raporda “Daha önceden ikili ilişkileri geliştirme hususunda çaba sarf eden İsrail olurdu. Ancak bu çabalar her seferinde Arap liderler tarafından reddedilirdi. Değişimin ne boyutta olduğunu bu durum ortaya koyuyor” ifadelerine yer verildi.

Ofer Winter, hazırladığı raporda, Sisi rejiminin ve Arap rejimlerinin çoğunluğunun hala İsrail’i Filistin’le müzakereye ikna etmek için “normalleşme”yi önemsediklerini, hatta bunu olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Winter, Mısır’daki resmi basında da Sisi’nin “İsrail’le normalleşme yolunda atılan adımları komuta eden ve barışa giden yolu hazırlayan kişi” olarak tanıtıldığını, “El-Ahram” ve “El-Mısri El-Yevm” gazetelerinde Sisi destekçisi yazarlar tarafından yayınlanan çok sayıda makalede ise “İsrail’le normalleşme”nin “Mısır için ulusal bir çıkar” olarak ifade edildiğini belirtti.

Winter, Sisi, Kahire’deki üst düzey yetkililer ve Sisi’yi destekleyen yazarların “İsrail’i ve ılımlı Arap ülkelerini kapsayan bölgeye dönük bir eksen”in oluşturulmasını ortak tehlikelere karşı olumlu bir adım olarak değerlendireceklerini ifade etti.

Ofer Winter, Sisi’nin Hamas’a ve diğer bazı Arap ülkelerine karşı tavrı ne kadar net olsa da, İsrail’le ilgili olarak atılacak olan bu anlamda bir çabanın Arap dünyasında çok büyük tepkilere yol açacağı için düşük bir ihtimal olduğunu da belirtti.

Winter raporunda İsrail tarafında ise, özellikle de İsrail yönetiminde “aşırı sağcı bir hükümetin bulunması”nın bölgesel işbirliğini zorlaştıracağını dile getirdi. 

 

İSLAMİANALİZ

Yorumlar