Mirasımız Derneği Filistin'de 45 Camiyi Restore Etti

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği), Kudüs başta olmak üzere Filistin'de 45 tarihi cami ile 70'in üzerinde tarihi binanın restorasyonunu tamamladı.  

Görüntülenme: 1022 Tarih: 20 Haziran 2016 02:11
Mirasımız Derneği Filistin'de 45 Camiyi  Restore Etti

Mirasımız Derneği yetkililerinden Halis Mutlu, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, işgal hükümetinin bazı yasal gerekçelere dayandırarak başta ibadethaneler olmak üzere eski yerleşim yerlerindeki konutlara el koyduğuna dikkati çekti.

İşgal hükümetinin kullanılmamasını gerekçe göstererek atıl durumda bulunan camilere el koyduğunu belirten Mutlu, "İsrail'in kayıp mülkler kanunu var. Bu kanuna dayanarak İsrail, sahipsiz olarak değerlendirdiği yapılara el koyuyor, yıkıyor veya satın alıyor. Bu şekilde çok sayıda cami yıkıldı, evler ise satıldı. Biz de elimizden geldiğince işgalin yol açtığı sahipsiz ve bakıma muhtaç yapıları onarmaya çalışıyoruz" dedi.

Kudüs ve Hayfa'da restore edilemeyen veya edilmesine izin verilmeyen çok sayıda ibadethane olduğunu bildiren Mutlu, Filistin halkının bu yapıları onaracak maddi gücünün olmadığını söyledi. Mutlu, İsrail hükümetinin restorasyonlar konusunda sürekli engeller çıkardığını ifade etti.

Başta Kudüs ve Hayfa olmak üzere Filistin'in birçok bölgesinde restorasyonun tamamlanması için işgal rejiminin süre tanıdığını ve bu süre içinde tamamlanamaz ise yıkımın gerçekleştiğini kaydeden Mutlu, "İsrail'in izin verdiği yerlerin restorasyonunu tamamladık. Hayfa şehrinde Hayfa Ulu Cami bunlardan bir tanesi. Bu cami Osmanlı eseri ve büyük bir camidir" dedi.

fiem

Yorumlar