Tel Aviv Eylemi Siyonist Rejime Çift Yönlü Tokat Oldu

“Bu eylem Siyonist Bakan Lieberman için ilk testtir. Bu test kesinlikle kendisi için çok zor olacak. Daha önceki açıklamaları onun aptallığına ve siyasi gücünün zayıflığına işaret ediyor. Temelde liderlik özelliklerinden yoksun biri, savunma ve askeri konularda nasıl kararlar alabilir.” 

Görüntülenme: 1086 Tarih: 24 Haziran 2016 03:51
Tel Aviv Eylemi Siyonist Rejime Çift Yönlü Tokat Oldu

El-Halil şehri sakinlerinden iki direnişçinin ellerindeki silahlar yerli ve basit olmasına rağmen Tel Aviv’deki eylemi soğukkanlılıkla ve büyük bir ustalıkla gerçekleştirdikleri görüldü. Gençler eylemleriyle Siyonist Savaş Bakanı Avigdor Lieberman ile İç İstihbarat Teşkilatı (Şabak) Başkanı Nadav Argaman’a unutulmaz bir tokat atarken, aynı zamanda düşmanla çatışma sahnesinde direnişin söylediği sözün ve ortaya koyduğun tavrın üstün olduğunu gösterdiler.

Lieberman’ın Savaş Bakanlığı koltuğuna oturmasından sadece 10 gün sonra gelen tokat mermi cinsindendi. Bu tokat çok korunaklı bakanlığının birkaç adım ötesinde atıldı. Bu tokat kendisi gibi, bu tür nitelikli eylemleri engellemekten aciz kalan Şabak başkanını da ısırdı.

En tehlikeli deneme

Siyonist işgal rejimi ile ilgili konularda uzman olan araştırmacı Adnan Ebu Amir, Tel Aviv eyleminin başarıya ulaşmasının kısa süre önce bakanlık makamına oturan Savaş Bakanı Lieberman için gerçek bir test olduğunu belirterek, bu eylemin kendisini midesiyle değil kafasıyla düşünmeye zorlayacağını söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi’ne konuşan Amir, birçok gözlemci ve uzmanın da tahmin ettiği gibi Lieberman’ın bunu yutacağını; işgal rejiminin ise çalışma izinlerini iptal etmek, Mescid-i Aksa ziyaretlerini engellemek, eylemi yapanların evlerini yıkmak gibi toplu cezalandırmanın dışında bir şey yapmayacağını söyledi.

Toplu cezalandırma

Eylemden sonra işgal kabinesi toplu cezalandırmalara başladı. İki kahramanın mensup oldukları Yatta beldesinin kuşatılması, Ramazan ayı boyunca 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarının ziyaret edilmesi için verilen izinlerin iptal edilmesi, eylemi yapanların yakınlarının çalışma izinlerinin geri çekilmesi gibi kararlar aldı.

Alınan bu kararlara ek olarak, Filistinlilerin ırkçı ayırım duvarını aşmalarını engellemek için işgal askerlerinin duvar boyu devriye gezmelerine de karar verildi.

Eylemin ardından fanatik Siyonist lider Lieberman daha önce denenmiş olan bir hususu denedi ve feda eylemi yapan Filistinli gençlerin cenazelerini teslim etmeyeceklerini söyledi. Ancak, tehditlerle tutum belirlemeyen direnişin hesabı karşısında yakında geri adım atacağı daha doğrusu atmak zorunda kalacağı düşünülüyor.

Siyasi analist Ala Er-Rimavi, eylemden sonra facebook üzerinden takipçileriyle yaptığı paylaşımda “bu gece Yahudilerin konuşmalarını duysaydınız, Lieberman’ın bağırtıları mutlaka kulaklarınıza gelirdi” dedi.

Lieberman bakanlık koltuğuna oturduktan üç gün sonra gazetecilerin karşısına çıktığında, Siyonist gazetecilerden terletici sorular aldı. Kendisine Gazze’deki Hamas liderlerine 48 saat süre verme gibi tehditleri hatırlatıldığında kaçamak cevaplar vererek “şimdi konuşma zamanı değil çalışma zamanı” diyerek soruları geçiştirdi

Kudüs intifadası

Siyonist işgal rejimi konusunda uzman Mahmud Mirdavi ise yaptığı değerlendirmede, Lieberman’ın işgale karşı eylemleri durdurmak için dâhiyane çözümlere sahip olmadığını belirterek, kurulduğu ilk günden beri zulümle varlığını idame ettiren işgal rejimi bünyesinde çalışan baskıcı sistemin çarkları içinde çalışan bir diş olmaktan öteye geçmeyeceğini söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi’ne konuşan Mirdavi “Eylemin henüz söndürülemeyen ve halen devam eden Kudüs İntifadası’nın bir devamı olduğu doğrudur. Ancak eylem, temelde Filistin halkının işgal rejiminin plan-projelerine ve azgınlığına karşı sürdürdüğü direniş kapsamında meydana geldi” dedi.

Mirdavi, iktidarda Lieberman’ın, Netanyahu’nun veya bir başka şahsın olmasının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirterek, “Çünkü işgal rejimi kurumlar aracılığıyla idare ediliyor. Filistin halkına yapılanlar, kurumsal düşüncenin sonucudur. Değişmesi muhtemel olan husus Lieberman gibi aptal bir insanın görüşüyle işgal ordusunun plan ve arzusuyla kesişmesidir. Ancak görülen o ki, işgal ordusu hiçbir şekilde Lieberman ile kesişmeyecektir” dedi.

Çift yönlü bir tokat

Askeri uzman Filistinli araştırmacı Vasfı Uraykat, İşgalci İsrail’i sarsan bu nitelikli eylemin İsrail güvenlik ve istihbarat birimlerine tokat indirdiğini, Siyonist liderlerin güvenlik ve ekonomik tedbirlerle Kudüs İntifadası’nı bitirdikleri ve sükûnetin sağlandığına dair verdikleri beyanatlara da bir darbe indirdiğini söyledi.

Siyonist basın, Filistinlilerin Ramazan ayında eylem yapacaklarına dair uyarılara rağmen istihbarat biriminin eylem yapılacağıyla ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadığını ifade etti.

Değerlendirmelerini sürdüren Uraykat şunları paylaştı:

“Bu eylem Siyonist Bakan Lieberman için ilk testtir. Bu test kesinlikle kendisi için çok zor olacak. Daha önceki açıklamaları onun aptallığına ve siyasi gücünün zayıflığına işaret ediyor. Temelde liderlik özelliklerinden yoksun biri, savunma ve askeri konularda nasıl kararlar alabilir.”

“Eylem, İsrail İç İstihbarat Birimi (Şabak) Başkanı Nadah Argaman’ın koltuğuna oturmasından yaklaşık bir ay sonra meydana geldi. Bu eylem onun için de iyi olmadı. İlk başarısızlığını burada gösterdi. Makama otururken, kendisinin daha önce ikinci intifadada Şabak’ın operasyon şubesine başkanlık etmesinden dolayı direniş konusunda deneyimli olduğu ifade ediliyordu.”

Muhammed ve Halid Mahamira Siyonist Savaş Bakanlığına yakın ticaret merkezinde gerçekleştirdikleri (9 Haziran) eylemde 4 Siyonist’i öldürüp 7’sini yaraladılar.

fiem

Yorumlar