Siyonist İsrail, İran'a Tazminat Mı Ödeyecek?

İran İslam devrimi öncesinde ortak iş yapan İran ve İsrail arasında devam eden zarar tazmin mahkemesinde İsviçre'den 1,1 milyar dolar tazminat ödenmesi kararı çıktı. 

Görüntülenme: 1560 Tarih: 09 Ağustos 2016 09:04
Siyonist İsrail, İran'a Tazminat Mı Ödeyecek?

İsviçre mahkemesi, İsrail petrol şirketini İran’a 1,1 milyar dolar ödemeye mahkum etti.

Haaretz gazetesi İsviçre'nin Lozan şehrinde görülen mahkemede, İsrail’in Trans-Asya Petrol Ltd. şirketini İran Milli Petrol Şirketine 1,2 milyar dolar tazminat ödeme cezası verdiğini yazdı.

İsviçre mahkemesi, İran üzerindeki batı yaptırımlarının kaldırılmasından sonra İsrail’ın önceki borcunu geri ödemesinde bir engel olmadığına karar verdi. İsrail şirketi, İran'a ek olarak 200 bin dolar gecikme bedeli de ödeyecek.

İsrailli petrol şirketi, 1979 İslam devriminin sonucu devrilen İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi zamanında İran Milli Petrol Şirketi ile işbirliği yapmıştı. İsrail şirketi Avrupa'ya İran petrolünü taşıyan tankerlerden sorumluydu. Şah rejiminin yıkılmasından sonra işbirliği durdu, ancak İsrail petrol için İran'a para ödemeyi reddetmişti.

Bu davada, 2015 yılında İsviçre mahkemesi İran lehine karar vermişti, ancak İsrail mahkeme kararlarına uymayı reddetmişti. Tahran hükümeti ise İsrail yüzünden uğradığı zararı 7 milyar dolar olarak açıklamıştı.

dunyabulteni

Yorumlar