Gasıp İsrail, Hamas ve Hizbullah'a Karşı Sözde 'Savunma Tatbikatları' Başlattı

İsrail Pazar gününden itibaren “kapsamlı bir savaş” çıkması ihtimaline karşı sivilleri hazırlamak hedefiyle “savunma tatbikatları” yapmaya başladı. 

Görüntülenme: 1602 Tarih: 20 Eylul 2016 10:19
Gasıp İsrail, Hamas ve Hizbullah'a Karşı Sözde 'Savunma Tatbikatları' Başlattı

İsrail Pazar gününden itibaren “kapsamlı bir savaş” çıkması ihtimaline karşı sivilleri hazırlamak hedefiyle “savunma tatbikatları” yapmaya başladı. Askeri kaynakların ifadesine göre, olası bir savaş halinde İsrail’e günlük 1500 füze düşmesi bekleniyor.

Yapılan tatbikatlar neticesinde oluşturulan senaryolar üzerinden açıklama yapan ordu yönetimi çok sayıda cepheyi kapsayan bir savaşın beklendiğini, savaş dolayısıyla alt yapının çökmesi, yoğun füze saldırısı gibi durumların yaşanabileceğini ifade etti.

Yapılan tatbikatlar neticesinde “Sivil Savunma Yönetimi” tarafından hazırlanan raporlara göre İsrail’e günlük olarak 1500 civarında füze düşmesi bekleniyor. Bu füzelerin büyük çoğunluğunun kuzeyde Lübnan Hizbullahı tarafından gönderilmesi, az bir kısmının ise güneyde Hamas Hareketi tarafından Gazze üzerinden gönderilmesi bekleniyor.

Öte yandan İsrailli askeri bir yetkili Hamas hareketinin binlerce füzeye sahip olduğunu, Hizbullah’ın ise 100.000’den daha fazla füzeyi elinde bulundurduğunu ifade etti.

Ancak aynı askeri kaynağın ifadesine göre füzesavarların devreye girmesi ya da füzelerin yaşanmayan bölgelere düşmesi ihtimali göz önünde bulundurulduğunda bu füze saldırılarının yalnızca %1 başarılı olması bekleniyor.

Ayrıca söz konusu füzelerin %95’in kısa menzilli olduğunu ve yaklaşık 40 km.ye kadar gidebildiğini ifade eden kaynaklar, Hizbullah’ın her gün ortalama 10’dan fazla uzun menzilli füze gönderme gücüne sahip olduğunu ifade ediyorlar.

Sığınaklar

İsraillilere verilen sivil savunma eğitimi kapsamında her İsrailliye füze düştüğünü görme ya da uyarı sirenleri duyma halinde en yakınındaki sığınağı gösterecek olan bir harita dağıtıldığı da ifade edildi.

Kaynaklar sığınaklara inme süresinin ise 90 saniyeden 60 saniyeye düşeceğini ifade ettiler.

2006 Lübnan Savaşı’nın ardından İsrail yönetimi sivilleri savunacak gücün yetersiz olması ve hazırlıksız olunması sebebiyle çok sayıda eleştiriye maruz kalmıştı.

Söz konusu savaşta Hizbullah’ın kuzeyden 4.000 füze fırlatması o bölgelerde yaşayan 1 milyon sivili havasız ve eski sığınaklara inmeye mecbur bırakmıştı.

2006 Savaşı sonucunda Lübnan’da çoğunluğu sivil 1200 kişi hayatını kaybederken İsrail tarafında ise çoğunluğu asker olan 160 kişi hayatını kaybetti.

İSLAMİANALİZ

Yorumlar