Trump’ın Seçilmesi Filistin Meselesini Nasıl Etkileyecek?

Filistinliler Amerika’nın çeşitli hükümetlerinin hiçbir zaman Filistin halkına karşı Siyonist Rejime olan desteğinden vazgeçmeyeceğine inansalar da bazı analistler Trump’ın Amerika Büyükelçiliğinin işgal altındaki Kudüs’e taşınması sözü hakkında uyarıda bulunuyorlar.  

Görüntülenme: 769 Tarih: 11 Kasım 2016 08:51
Trump’ın Seçilmesi Filistin Meselesini Nasıl Etkileyecek?

Filistin siyasi konular analisti Abdülsattar Kasım, Amerika’nın yeni Başkanının Filistin meselesi karşısındaki tutumunun olumsuz olacağını vurguladı. Çünkü Trump ta Clinton gibi seçim kampanyalarında Filistin meselesine önem vermemiş ama buna karşılık olarak, İsrail’e önemli bir rol ve konum vermiştir.

Abdülsettar Kasım konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: ‘Trump’ın yaklaşımı onun İsrail- Filistin çatışmasını yönetmede müdahalede bulunmak istemediğini ve iki tarafın kendi sorunlarını karşılıklı olarak doğrudan müzakere ile halletmesi ve Filistinlilerin Yahudi İsrail Devletini kabul etmesi gerektiğini düşündüğünü gösteriyor.

Trump iki tarafa da baskı uygulamayacak ve bu konuyu çatışma halindeki iki tarafa bırakacaktır, yani diğer bir tabirle, Filistinlileri İsrail’in askeri gücü karşısında yalnız bırakacaktır.

Filistin Yönetimi, Amerika’nın bir önceki hükümetinin belirli ölçüde Siyonist Rejimi baskı altında tutacağından umutluydu ama Trump’ın seçilmesiyle birlikte bu küçük umutlarını da kaybettiler ve artık böyle bir şey beklenilemez.’

Konuyla ilgili olarak Gazze’deki El-Ezher Üniversitesinde siyaset bilimi öğretim üyesi olan Muhaymer Ebu Sa’de de şu açıklamalarda bulundu:

‘Biz Filistinliler geçen yetmiş yıl boyunca Cumhuriyetçiler ve Demokratlar olmak üzere Amerika’nın çeşitli hükümetlerini tecrübe ettik ve onlardan İsrail’in daha fazla hoşnutluğunu kazanma yarışından başka bir şey görmedik.

Beyaz Saray’da yönetimi eline alan her yeni başkan, bir önceki başkandan daha fazla olarak Siyonist Rejimi destekliyor ve bunun en bariz örneği, Amerika’nın mevcut Başkanı Barack Obamadır. Obama, gelecek on yıl için 38 milyar dolar değerinde Washington’dan Tel Aviv’e yapılacak askeri yardım anlaşmasını imzalamıştır.

Amerika, Siyonist Rejime olan taraflı politikaları sonucu, Filistin halkı nezdinde çatışma halindeki Filistin-İsrail arasındaki tarafsız arabulucu itibarını kaybetmiştir.’

Ebu Sa’de, Trump’ın Amerika Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma sözü hakkında uyarıda bulunarak şunları söyledi: ‘Bu eylem dünya genelinde Müslümanların duygularını kışkırtacak, bölgede daha fazla güvensizliğe ve çatışmaya neden olacaktır.

Büyük bir ihtimalle Amerika’nın Trump liderliğindeki gelecek hükümeti daha çok ülke içerisindeki sorunlarla ve Rusya ve Çin’in uluslararası politikalarıyla mücadeleyle meşgul olacaktır ve Amerika’nın Bill Clinton’dan şimdiye kadar birbiri ardına gelen hükümetlerinin yaklaşımı, Filistin-İsrail çatışmasının Amerika’nın yeni Başkanı Donald Trump’ın döneminde de çözülemeyeceğini göstermektedir.

Amerika’nın gelecek hükümeti çatışmaları sonlandırmak ya da iki yıldır askıya alınan müzakereleri yeniden başlatmak için büyük yatırımlar yapmaya çalışacaktır.’

Amerika Büyükelçiliğinin taşınması

Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 25 Eylül’de gerçekleştirdiği görüşmede, seçimleri kazanması halinde Amerika Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağını söyledi.

Kudüs Yüksek İslam Konseyi Başkanı Şeyh Ekrem Sabri, Trump’ın bu açıklamalarına tepki göstererek, Amerika Başkanlık seçimleri adayının bu sözünün uygulanmasının tehlikeli olacağı konusunda uyarıda bulundu. Şeyh Ekrem Sabri konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanması halinde Amerika Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma sözü, Birleşmiş Milletler ‘in Kudüs’ün işgal altındaki bir şehir olduğunu belirten uluslararası kararlarına aykırıdır ve böyle bir şeyi Siyonist Rejim de yapmaz.

Amerika Büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması, bu şehri işgal altında bulunan bir şehir olarak değil, resmi olarak bir İsrail şehri gibi kabul etmek demektir ve eğer Amerika Büyükelçiliği Kudüs’e taşınırsa, bu Trump’ın Kudüs şehri konusunda İsrail lehine karar verdiği anlamına gelmektedir. Bu yüzden, Kudüs’ün Filistin tartışmalarının nihai çözüm müzakerelerinde bir yeri olmayacaktır.

Amerika’nın Filistinlilere karşı savaşı durmadı. Amerika’nın Filistinlilere karşı düşmanca tutumu Güvenlik Konseyinde açık bir şekilde kendini gösterdi ve Washington veto hakkını defalarca Filistin ve Filistinliler lehine onaylanacak olan karara karşı kullandı.

Amerika’nın Müslümanlara ve Araplara karşı bu tutumu geçmişte de vardı ve şimdi de var ve Arap ve İslam dünyasındaki ihtilaflar, bu ülkelerin yetkililerinin Amerika’nın kuklası haline gelmesine neden oldu ve bu çok acı ve esef verici bir durumdur.’

Öte yandan Hamas İslami Direniş Hareketi de Amerika Başkanlık seçimlerinin sonuçlarına tepki göstererek, ‘Filistin halkının acısı ve ıstırabı ve davası devam etmektedir ve bu, Amerika’nın çeşitli hükümetlerinin Siyonist Rejim lehine taraflı politikalarının bir sonucudur’ açıklamasında bulundu.

Hamas bir bildiri yayınlayarak, ‘biz Amerika’nın yeni Başkanı Donald Trump’tan bu politikalarını yeniden gözden geçirmesini ve Filistin halkına karşı insaflı ve adaletli davranmasını istiyoruz’ açıklamasında bulundu.

tesnim

Yorumlar