İHH'nın Desteğiyle Gazze’de İnşa Edilecek Onbaşı Hasan Camii’nin Yapımına Başlandı(VİDEO)

Gazze’deki Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın yardımlarıyla inşa edilecek “Onbaşı Hasan” Camii’nin yapımına bu sabah (24 Kasım Perşembe) başlandığını açıkladı. Törene bölge halkının yanı sıra Filistinli ve Türk yetkililerin katıldığı bildirildi.  

Görüntülenme: 1743 Tarih: 24 Kasım 2016 17:42
İHH'nın Desteğiyle Gazze’de İnşa Edilecek Onbaşı Hasan Camii’nin Yapımına Başlandı(VİDEO)

İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya, Gazze'nin batısındaki Tel el-Heva bölgesinde inşa edilmeye başlanan camiye, Osmanlı askerlerinin Kudüs'ten çekilişi sırasında bölgeyi terk etmeyen "Onbaşı Hasan"ın isminin verileceğini belirterek, "Onbaşı Hasan, İngiltere Kudüs'ü işgal ettiğinde, Osmanlı ordusuna bağlı birliklerle bölgeden çekilmeyi reddetti ve Mescid-i Aksa'nın muhafızı olarak kalmakta ısrar etti" dedi.

Cami inşası projesinin 3 sene önce hazırlandığını ancak bölgedeki abluka ve inşaat malzemelerinin girişinin engellenmesi nedeniyle bugüne ertelendiğine ifade eden Kaya, yaklaşık 400 bin dolar maliyeti olan projenin 200 gün içinde tamamlanmasını öngördüklerini söyledi.

Kaya, caminin Türkiye’nin Filistin halkının yanında olduğu mesajını verdiğini dile getirerek, camiler inşa etmeye ve muhtaçlara yardımda bulunmaya devam edeceklerini bildirdi.

Osmanlı Ordusu’nun 1917’de Filistin’den çekilme kararına rağmen Onbaşı Hasan on askerle birlikte Mescid-i Aksa’yı savunmak amacıyla Filistin topraklarında kalmıştı. İngilizlerin Kudüs’ü işgalinden sonra da kenti terk etmek istemeyen Onbaşı Hasan, 1982 yılında Hakk’ın rahmetine kavuşuncaya kadar Mescid-i Aksa’da bekçi olarak kaldı.

İslami Direniş Hareketi (Hamas) liderlerinden vakıflar eski bakanı İsmail Rıdvan, Türkiye’nin Gazze Şeridi’nde yıkılan camilerin yeniden inşası için gösterdiği çabaya övgüde bulunarak, Türkiye’nin daima Filistin davasına destek olduğunu söyledi.

Yorumlar