Bugün Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü

BM'nin Filistin topraklarını yahudiler ile Araplar arasında paylaştıran ünlü 181 sayılı kararının çıkarılışının üzerinden 69 yıl geçti. BM Genel Kurulu 181 sayılı paylaştırma kararını 29 Kasım 1947 tarihinde çıkarmıştı.  

Görüntülenme: 1286 Tarih: 29 Kasım 2016 13:54
Bugün Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü

Filistin halkı BM'nin paylaştırma kararının çıkarılmasının yıl dönümünü Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü ilan etti. Bu günde BM'nin siyonist işgalcilerin, Filistin toprakları üzerinde bir devlet kurmalarına fırsat vermek amacıyla oynadığı kirli oyun da gündeme getiriliyor.

BM Genel Kurulu'na sunulan Filistin'in paylaştırılmasına dair karar teklifine 33 devlet lehte, 13 devlet aleyhte oy vermiş kalan devletler ise çekimser kalmıştı.

Paylaştırma kararı Filistin toprakları üzerinde biri yahudilere diğeri de Araplara ait olarak iki ayrı devlet kurulmasını öngörüyordu. Siyonist işgalcilerin devletinin kuruluşu kararın çıkarılmasından yaklaşık beş buçuk ay sonra 15 Mayıs 1948 tarihinde ilan edildi. Üstelik siyonist işgalciler BM kararına dayalı olarak devlet ilan ettikleri bölgelerde yaşayan Filistinlilerin büyük çoğunluğunu aşırı şiddet uygulayarak göçe zorladı, sonra da onların özel mülklerine el koydular.

Filistinlilerin kendi devletlerini kurmaları ise çeşitli oyun ve taktiklerle engellendi. BM'nin 181 nolu kararında Araplara verilen toprakların bir kısmını işgalci siyonistler 1948'de çıkardıkları savaşta işgal ettiler. İşgal edilemeyen toprakların doğuda kalanları Ürdün'ün, batıda kalan Gazze bölgesi ise Mısır'ın vesayetine verildi. Buralar da 1967 Haziran savaşında işgal edildi.

Üstelik paylaştırmada Araplara tahsis edilen bölgede bir Filistin devleti kurulmasına bugün hâlâ fırsat verilmiş değil.

fiem

Yorumlar