BM Genel Sekreterinden Gazze Çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Birleşmiş Milletler’den işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail ve Filistin olarak iki devletli çözümünden başka bir çözüm olmadığını açıkça ifade etmesini ve Gazze üzerindeki sınırlamaları da kaldırmasını istedi.  

Görüntülenme: 1775 Tarih: 17 Aralık 2016 04:01
BM Genel Sekreterinden Gazze Çağrısı

Yıl sonunda bırakacağı koltuğu terk etmeden önce yaptığı açıklamada Ki- mun, Birleşmiş Milletler üyelerine seslenerek, “Size konuşuyorum. Filistinli ve İsrailli taraflarla istişare ederek ve doğrudan görüşmeleri esas alarak nihai bir çözüm için kabul edilecek bir çerçeve oluşturmanız gerekir’ dedi.

Filistin konusunda yapılan kapalı oturumda konuşan Ki- mun, Birleşmiş Milletler’in Filistinlilerin ve İsraillilerin atacakları ve anlamlı görüşmelere zemin hazırlayacak cesur adımları görmesi gerektiğini söyledi.

Ban Ki-mun, barış umudunu yok edenlerin yaptıkları nedeniyle uçurumun kenarına yaklaştıklarını ifade etti.

BM Genel Sekreteri, yaptığı konuşmanın devamında Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’ün 1967 yılından beri işgal edilmiş Filistin toprakları olduğunun altını çizdi.

İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında inşa ettiği yerleşim birimlerinin meşru olmadığını hatırlatan BM Genel Sekreteri, BM üyelerine yönelerek, “İsrail’in yerleşim birimi inşaatı uluslararası kanunlara ve Cenevre anlaşmalarına aykırıdır. Yerleşimcilerin sayısı %30 artarak şu anda 600 bine ulaşmıştır” ifadesini kullandı.

Gazze’deki duruma da değinen Ban Ki-mun, durumun son derece hassas olduğunu söyledi ve Filistinlilere uygulanan baskıların kaldırılmaması durumunda bölgenin patlayabileceği uyarısında bulundu.

fiem

Yorumlar