Siyonist Güçler 2016 Yılında Filistinli Gazetecilere Yönelik 584 Hak İhlalinde Bulundu

Siyonist işgal güçlerinin 2016 yılında Filistinli basın mensuplarına yönelik 584 hak ihlali gerçekleştirdiği belirtildi.  

Görüntülenme: 1158 Tarih: 28 Aralık 2016 20:15
Siyonist Güçler  2016 Yılında Filistinli Gazetecilere Yönelik 584 Hak İhlalinde Bulundu

Gazetecilere Destek Komisyonu işgal güçlerinin Filistinli gazetecilerle basın kuruluşlarına yönelik 2016 yılında yaptığı hak ihlalleriyle ilgili yayınladığı raporda uluslar arası camiaya çağrıda bulunarak basın mensuplarına karşı hak ihlallerinde bulunan işgal rejimine baskı yapmalarını ve saldırganların cezalandırılmasını istedi.
Cenevre Antlaşması'na imza atan ülkelerden Filistinli gazetecilerin işlerini daha iyi ve özgürce yapmaları için gereken ortamı sağlamalarını isteyen Destek Komisyonu, bunun Filistin halkının kalkınmasına, demokrasisine ve ifade özgürlüğüne katkı sağlayacağını kaydetti.
2016 yılının Ekim ayının intifadanın yıldönümü olması nedeniyle en fazla ihlallerin yaşandığı ay olduğuna dikkat çeken rapor, bu süre içinde işgal güçlerinin, gazetecilerin olayları görüntülemelerine mani olduklarını, bazı kurumlara baskın yapıp, basın mensuplarını tutukladıklarını ifade etti.
İşgal güçlerinin ihlallerinin şekline de bir bölüm ayıran raporda şu bilgiler paylaşıldı:
“İşgal güçlerinin gerek Filistinli ve gerekse yabancı gazeteci ve kameramanlara saldırdıkları gibi, bazıları doğrudan plastik mermi, gerçek mermi, zehirli gaz ve biber gazına maruz kaldılar. Darp edilenler olduğu gibi, tehdit edilenler, ağır sözlere, insanlıkla bağdaşmayan aşağılanmalara maruz kalanlar da var. Evleri basılan gazetecilerden bazıları tutuklanırken, bazılarının malzemelerine el koydular. Gösteri ve yürüyüşlerde gazetecilerin görüntü almalarına mani olan işgal askerleri, bir kısmına dışarı çıkma yasağı getirdiler. Yine Kudüs’te bazı gazeteciler sürgün edilirken, bazı kurumlar da kapatıldı”.
Raporda, Kudüslü gazeteci İyad Ömer Secdiye’nin (22) vurularak öldürülmesinin 2016 yılında yapılan en tehlikeli ihlal olduğu belirtildi.
Raporda kapatılan radyo ve televizyonların yanında, basın mensuplarına nasıl saldırıldığına da ayrıntılarıyla yer verildi.
 
fiem

Yorumlar