Hamas’ın Dış İlişkiler Sorumlusu Usame Hemdan'dan Türkiye ve İran Açıklaması

Hamas: İran'ın Hamas'a desteği asla kesilmedi, Türkiye İsrail'le normalleşmenin Filistin'e hizmet edebileceğine inanıyorsa saygı duyarız. 

Görüntülenme: 1917 Tarih: 04 Ocak 2017 20:21
Hamas’ın Dış İlişkiler Sorumlusu Usame Hemdan'dan Türkiye ve İran Açıklaması

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, siyonist işgal rejimi ile mücadelesi kadar, Müslüman ülkelerle kurduğu itidalli ilişkilerle ve Müslümanların ayrıştığı meselelerde tarafsız olarak oynadığı arabuluculuk rolüyle biliniyor.
 
Bu itidalli duruş, zaman zaman Türkiye'de, zaman zaman İran'da, çoğu zaman ise Suudi Arabistan veya Mısır gibi ülkelerde tartışma konusu olsa da, Şeyh Ahmed Yasin'in hareketi hiçbir Müslüman ülke ve yapıyla diyalog kanallarını kapatmıyor. 
 
Hamas, geçtiğimiz ay kuruluşunun 29. yıl dönümünü kutlarken, hareketin diğer ülkelerle iletişimindeki en yetkili ismi olan dış ilişkiler sorumlusu Üsame Hamdan, Beyrut'tan telefon bağlantısıyla Al-Monitor sitesinin sorularını yanıtladı. 
 
Hamas'ın, hem bölgesel hem uluslararası düzeyde dengeli ve açık ilişkiler yürütmeye çalıştığının altını çizen Hamdan, Hamas'ın, hem bölgesel hem uluslararası düzeyde dengeli ve açık ilişkiler yürütmeye çalıştığının altını çizen Hamdan, hareketin birçok Arap, İslam ya da Batı ülkesiyle iletişim kanalları kurduğunu belirtirken, ABD'nin birçok ülkeye 'Hamas'la ilişki kurmaması için baskı uyguladığını söyledi.
 
"Suudi Arabistan için Hamas'la ilişkiler öncelikli değil"
 
Al-Monitor muhabirinin Suudi Arabistan'daki kral değişikliğinin ve 2015'te Mekke'de gerçekleşen Hamas-Suud görüşmesinin iki taraf ilişkilerini nasıl etkilediğini ve şuan Suud-Hamas ilişkilerinin neden donuk vaziyette olmasını sorması üzerine, Hamdan şu cevabı verdi:
 
"Hamas 2015 yılında Kral Selman bin Abdulaziz'nin yönetime gelmesini kutlayarak Riyad'la ilişkilerini güçlendirme isteğini gösterdi. Ancak iki taraf arasındaki ilişkiler daha sonra sıfıra düştü. Bunda Hamas'ın bir sorumluluğu yok. Hamas, Suudi Arabistan'la olumlu ilişkiler istese de, yakın bir zamanda bir ziyaret söz konusu değil. Hamas'la ilişkileri şuan Suudi Arabistan için öncelikli önem arz etmiyor."

"İran'ın Hamas'a askeri ve finansal desteği asla kesilmedi"
 
Hamdan, Al-Monitor muhabirinin Hamas'a silah ve finansal desteğini sürdüren İran'la ilgili sorusuna ise şu cevabı verdi:
 
"İran, Hamas da dahil olmak üzere Filistinli gruplara önemli destek sağladı, ancak 2011 yılından bu yana ilişkiler tamamen bozulmasa da, Arap ülkelerinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak araya soğukluk girdi. İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü 2014 savaşı sırasında, Hamas ve İran ilişkileri daha da gelişti. İki taraf da bölgedeki gelişmelerin ilişkilerimizi etkilemeyeceğini gördü. İlişkilerde düzenli bir şekilde iyileşme oldu. Şuan tartışamayacağım bazı farklılıklara  rağmen İran'ın Hamas'a askeri ve finansal desteği asla kesilmedi. Umuyoruz ki bu destek daha da artar."
 
Türkiye
 
Al-Monitor muhabirinin sorduğu "Hamas'ın Türkiye ile ittifakı İsrail-Türkiye anlaşmasının ardından zayıfladı mı?" sorusunu ise Hamdan şu şekilde cevapladı:
 
"Hamas İsrail ile hiçbir normalleşmeyi kabul edemez, çünkü Filistinliler olarak bu bizim İsrail'e karşı pozisyonumuzu zayıflatır. Bütün ülkelere İsrail'e baskı uygulamaları ve ilişkilerini normalleştirmemeleri çağrılarında bulunduk. Ancak Türkiye, İsrail ile ilişkilerinin Filistin'e hizmet edebileceğine inanıyorsa, Hamas da bu anlaşmaya saygı duyar."
 
Hamdan, Türkiye'nin arabulucuk rolüne ilişkin açıklamalarında ise, esir takasıyla ilgili ise İsrail'den bir işaret gelmediğini belirtti ancak buna karşın Hamas Türkiye'nin arabulucu rolü oynamasını olumlu karşılayacağının altını çizdi. Türkiye'nin İsrail'le anlaşmasının ardından Gazze'ye yardım ulaştırdığını da belirten Hamdan, Türkiye'nin Gazze'ye uygulanan İsrail ablukası ışığında Gazze'nin elektrik problemini çözmek için söz verdiğini ve Temmuz'da Gazze'ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirtti.
 
Son olarak Trump hakkında açıklamalarda bulunan Hamdan, Trump'ın verdiği işaretlerin hiç de olumlu olmadığını belirtti.
İSLAMİANALİZ

Yorumlar