Şeyh Naim Kasım: ''İran Bir Kez Daha Arapları Ve Müslümanları Filistin Meselesi Etrafında Toplamıştır''

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı, İsrail’i devirmek için tek yolun silahlı mücadele olduğunu vurguladı.  

Görüntülenme: 1997 Tarih: 22 Şubat 2017 14:45
Şeyh Naim Kasım: ''İran Bir Kez Daha Arapları Ve Müslümanları Filistin Meselesi Etrafında Toplamıştır''

Tahran’da düzenlenen Filistin İntifadasını Destek Konferansına katılan Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım Tesnim Haberin sorularını yanıtladı ve şu açıklamalarda bulundu:

Tesnim Haber: Altıncı Filistin İntifadasını Destek Konferansı Tahran’da düzenlenmektedir. Sizin bu konferansın düzenlenmesinin önemi ve etkisi ve bu dönemde Filistin meselesinde ne gibi bir rolü olacağı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Naim Kasım: İlk olarak, İntifada Konferansının İran’da ve Tahran’da düzenlenmesi ve İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei’nin bu konferansa katılarak İran’ın İntifada ve Filistin meselesine karşı duruşu hakkında kapsamlı bir konuşma yapması Filistin’in öncelik olduğu konusunda bakışları ve dikkatleri yeniden Filistin meselesine çevirdi. Bu çok büyük bir meseledir. Çünkü Arap ve Müslüman dünyasına Filistin meselesinin ilk ve temel konu olduğunu ve İran’ın Filistin meselesini omzuna aldığını ve onu desteklediğini hatırlatmaktadır. Ayetullah Hamanei açık bir şekilde bu desteğin devam etmesinin direnişin yararına olduğunu açıklamıştır.

İkinci konu ise, 17 Arap ve İslam parlamentosunun ve parlamento liderlerinin temsilcileri ile birlikte İran’ın desteği altında Filistin meselesi etrafında toplanmasıdır. Bu konu İran’ın Arapları ve Müslümanları bir kez daha Filistin meselesi etrafında topladığını ve bu konuya liderlik yaptığını göstermektedir. Filistin’in her zaman desteğe ihtiyacı vardır ve bu konferans ta bir destek niteliği taşımaktadır. Bu konferansa katılan bütün kişilerin çeşitli şekillerde rol oynamalarını ve bu rollerin daha da artarak Filistin meselesini destek konusunda en üst düzeye ulaşmasını umut ediyorum.’

Tesnim Haber: İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei defalarca Filistin meselesinin önemine ve kısa bir süre önce de Batı Şeria’nın silahlandırılması konusuna değindi. Sizce devam eden üçüncü Filistin İntifadası dikkate alındığında, bu konu nasıl bir rol oynayabilir?

Naim Kasım: İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei Filistinlileri doğru bir yöne doru yönlendirmekte, “siz Filistinliler eğer başarılı olmak istiyorsanız silah kullanmalısınız” demektedir. İsrail’i protestolarla, bildiri yayınlayarak ve konferanslar düzenleyerek deviremezsiniz. İsrail sadece silahla devrilebilir. İster bu silah kişisel olsun ister ağır isterse gelişmiş. Direnişin yolu silahlı olmalıdır ve eğer İntifada silahlı bir süreçte ilerlemezse, başarı sağlayamayacaktır. Ayetullah Hamenei’nin çaba gösterme ve uygulama aşamasındaki tavsiyeleri sonuç verecektir.

Altıncı Uluslararası Filistin İntifadasını Destek Konferansı salı günü İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei ve üç ana erkinin başkanlarının katılımıyla başladı.

Bu konferansa İran İslam Cumhuriyeti Meclis Başkanı Ali Laricani başkanlık yapmaktadır ve konferansa 80 ülkeden heyetler katılmıştır.

Salı günü başlayan bu konferans bugün de devam edecek ve perşembe günü parlamentolar, partiler ve Filistinli gruplar katılacaktır.

tesnim

Yorumlar