Hamas'ın Yeni Lideri İran ve Mısır Konusunda Nasıl Bir Yol İzleyecek?

Siyasi gözlemciler, geçtiğimiz günlerde düzenlenen yeni seçimler sonucunda Hamas'ın Gazze'deki yönetimine Yahya Sinvar'ın getirilmesi ile Hamas hareketinin yeni bir siyasi aşamanın eşiğinde olduğunu söylüyor.  

Görüntülenme: 1676 Tarih: 27 Şubat 2017 15:41
Hamas'ın Yeni Lideri İran ve Mısır Konusunda Nasıl Bir Yol İzleyecek?

Eremnews

 

 

Siyasi gözlemciler, geçtiğimiz günlerde düzenlenen yeni seçimler sonucunda Hamas'ın Gazze'deki yönetimine Yahya Sinvar'ın getirilmesi ile Hamas hareketinin yeni bir siyasi aşamanın eşiğinde olduğunu söylüyor.

 

Uzmanlara göre, yeni dönemde askeri gücünü geliştirmek için İran ile yakınlaşacak olan Hamas hareketi, İsrail ile askeri gerilimi tırmandırmayı ise düşünmüyor. Bu arada hareketin Mısır ile de ilişkileri arttırması bekleniyor.

 

Gazze'deki Ezher üniversitesi siyasal bilimler öğretim görevlisi ve siyasi analist Teysir Muhaysin, daha önce Hamas hareketinin askeri kanadında görev alan Sinvar'ın, hareketi İran ile yakınlaşmaya götüreceğini vurguladı.

 

Muhaysin, "Hamas'ın geçmiş askeri lideri, iki tarafın siyasi pozisyonlarına bakılmaksızın hareketin İran ile ilişkide kalması konusunda ısrar ediyordu. Bölgesel sorunlar karşısında askeri ve mali destek için bu ikili ilişkinin varlığı, önemli bir kaynak olarak kabul ediliyor" şeklinde konuştu.

 

Hamas hareketinin bölgedeki askeri etkisini güçlendirmeye eğildiğini kaydeden siyasi analist, Hamas hareketinin askeri iradesinin, Sinvar'ın Gazze liderliğine getirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

 

Bir diğer siyasi analist Hamza Ebu Shanab da, Hamas'ın İran ile yakınlaşacağı yönündeki öngörülerin doğruluğunu vurguladı. Shanab, "Gazze'deki Hamas hareketinin, askeri donanımını geliştirmek için İran ile açılımları arttırdığını göreceğiz" sözlerini kullandı.

 

Shanab sözlerine şunları ekledi: Hamas'ın askeri gelişimi, İran gibi askeri ve maddi destek sağlayabilecek güçlü bir devlete muhtaçtır.

 

Hamas hareketi gelecek araştırmaları merkezi başkanı İbrahim el-Medhun ise, Sinvar'ın döneminin siyasi performansa yansıyacak yeni bir aşama olduğuna işaret etti.

 

Medhun, "Sinvar, başta Filistin barışı meselesi olmak üzere birçok sorunlu politika ve dosyanın çözümü için harekete katkı sağlayacaktır. Filistin başbakanı Mahmud Abbas'ın liderlik ettiği Fetih hareketi ile iç bölünmeyi sona erdirmek için çalışmalar yürütecektir" dedi. 

 

Uzun yıllardır sürdürülen bölünmeyi sona erdirme çalışmaları iki hareket arasındaki uzlaşı turlarına rağmen başarı kaydedemedi.

 

Sinvar'ın aynı şekilde Mısır ile ilişkileri arttırmak üzere çalışacağı ve taraflar arasındaki karşılıklı ikili ilişkiler açısından yeni ufuklar açacağı görüşünü benimseyen analist, "Sinvar Gazze şeridinde istikrar sağlayacaktır. Bu askeri kişilik, işleri nasıl kontrol edeceğini ve meydanlardaki askeri durumun nasıl düzenleneceğini oldukça iyi biliyor. Bu durum bizi İsrail ile çatışmalarda yeni bir şekillendirme yapılacağını düşünmeye sevk ediyor" yorumunda bulundu.

 

 

www.medyasafak.net

Yorumlar