Bu değerlendirmede Filistin uzmanı ve İntifada Konferansının Tahran’daki Bilimsel Komitesinin Sekreteri Hüseyin Revivran bu dönem konferansların ağırladığı konuklar açısından benzersiz olduğunu hatırlatarak, 823 konuk ve 21 Cumhurbaşkanı ile heyeti, 10 Meclis Başkan Yardımcısı ile heyeti ve 9 meclisin güvenlik komisyonu başkanı ve heyetinin söz konusu konferansa katıldığını belirtti.
Revivran konferansın bu döneminde belirgin olan 3 konunun; gençler, halk organizasyonları ve medya olduğunu açıkladı.
Revivran açıklamasını şöyle sürdürdü: “Trump yeni koşulları ile ABD Başkanı olarak göreve geçmiş bulunuyor iken bu konferans düzenlendi. Trump Başkan oldu ve öte yandan Filistin meselesi adeta çıkmaz sokağa varmış durumda ve bölge ise Halep ile Musul’un işgalden kurtarılması ile birlikte yeni bir koşulda bulunuyor ve bu durumda Filistin için yeni bir strateji belirlemek gerçekten yüksek bir önem taşıyor.”
Tahran üniversitesinin dünya araştırmaları hocası Mücteba Rahmandust İntifada konferansının önemine değinerek, bu konferansın Filistin milletinin üçüncü İntifadasını tespit ettiğini söyledi.
Ayrıca bölge meseleleri uzmanı Sadullah Zarei İntifada konferansının Filistin meselesini ve İntifadasının doğruluğunu açıklama çabasında olduğunu belirtti. Zarei bu konferansın Filistin milletinin diğer milletlerde olduğu gibi haklarının resmiyete tanınması gerektiğini ve işgalci rejime karşı tepkilerin diğer yerlerde odluğu gibi gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor dedi. Zarei’ye göre bu konferans Siyonist rejimine karşı çıkma taktiğini açıklıyor.
tesnim