Gazzeli Kadınlar ve Hastaların Ablukadan Kaynaklanan Çileleri Bitmiyor

Batı dünyası sözde “kadın hak ve özgürlüklerini” kutlarken ambargo ve abluka altındaki Gazze’nin Müslüman kadınlarının, terörist İsrail rejiminin neden olduğu sosyo-ekonomik çileleri devam ediyor. Gazzeli kadınlar Siyonist rejimin 2006 yılından beri yaptığı üç kanlı ve yıkıcı saldırıyla savaşın ve de devam eden ablukanın bedelini ödüyor.  

Görüntülenme: 2856 Tarih: 10 Mart 2017 20:07
Gazzeli Kadınlar ve Hastaların Ablukadan Kaynaklanan Çileleri Bitmiyor

“Gazze’deki Filistin Kadın Komiteleri Birliği” Başkanı Tağrid Cuma, siyonist İsrail rejimin saldırılarının açtığı yaraları sarmaya çalışan ve abluka altında zor yaşam koşullarıyla mücadele eden Gazzeli kadınların durumunu anlattı. Filistinli kadınların içinde bulundukları şartların her geçen gün kötüleştiğini belirten Cuma, “Buradaki Filistinli kadınlar, İsrail’in Gazze’ye açtığı 3 savaşın ve devam eden ablukanın bedelini ödüyor. İşsizlik rakamları çok yüksek. Sosyal ve ekonomik durum kötü” dedi.

  Bir kısmı İsrail rejiminin yaptığı terörü nedeniyle dul kalan kadınların zor şartlar nedeniyle çok düşük ücretlerle çalışmayı kabul etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Cuma, içinden geçtikleri süreci fırsat bilen bazı işverenlerin de kadınlara az ücrete rağmen çok iş yaptırdığını söyledi.

  Terörist İsrail’in Gazze’ye düzenlediği son saldırıda yaklaşık 600 kadının şehit olduğunu hatırlatan Cuma, uluslararası toplumu, İsrail’e işlediği insanlık ve savaş suçların bedelini ödemesi için baskı yapmamakla suçladı. Cuma, eşlerini kaybeden kadınların da ailelerinin geçimlerini sağlamak ve evin yükünü sırtlanmak zorunda kaldığını dile getirdi. Sağlık hizmetlerindeki gerilemenin de Filistinli kadınları olumsuz etkilediğini belirten Gazze’deki Filistin Kadın Komiteleri Birliği” Başkanı Tağrid Cuma , kadınlara verilen sağlık desteğinin son 3 yılda yüzde 30’u geçmediğini ifade etti. Hayatını kaybeden kadınların 489’unun yaş aralığının 20-40 olduğu belirtiliyor. Saldırıların neden olduğu korku ve panik yüzünden 600 kadının da çocuğunu düşürdüğü, 34 bin 697 kadının göç etmek zorunda kaldığı, 791 kadının dul kaldığı kaydediliyor. El-Mizan, İsrail ablukası nedeniyle Gazzeli kadınların seyahat özgürlüğünün de bulunmayışına dikkati çekti.

 Esirler ve Özgürlüğüne Kavuşanlar Derneği Sözcüsü Abdullah Kandil de, Gazze’den bir kadının, Siyonist çeteler rejimi İsrail hapishanelerinde bir yıldan uzun süredir tutuklu bulunduğunu söyledi. “İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadınlar son derece zor şartlar altında bulunuyor” diyen Kandil, Filistinli tutukluların fiziksel ve psikolojik işkencelere maruz kaldığını, Filistinli tutuklu kadınları tedavi ve eğitim de dahil olmak üzere en temel haklarından bile mahrum bırakıldığını belirtti.  Filistin Esirler Cemiyeti de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerinde 12’si 18 yaş altı 56 Filistinli kadının esir tutulduğunu bildirdi.

Vahşi Siyonist İsrail rejiminin ablukasından dolayı Gazze Şeridinde yaşayan 2 milyon Filistinli, tıbbi ve sağlık hizmetlerinden de mahrum bırakılmaktadırlar. Özellikle Filistinli kadınların sağlık durumu bozulmaktadır. Filistinli hasta kadınlar tedavi edilmemektedir.

Filistin sağlık bakanının  yetkililerinden Bessam Bedri de Refah şehrinde katıldığı bir sağlık konferansında, Gazze Şeridinde yaşayan Filistinli hastaların yarısının hastanede tedavi edilmeleri gerektiğini, ancak güzergahların kapalı olduğunu ve ölüme terk edildiklerini söyledi. Gazze sağlık merkezleri ve hastaneleri yıkıma uğratılmış, ayakta kalanlarda ise Tıbbı cihazlar ve ilaç kıtlığı yaşamaktadırlar. Bu hastaların büyük bir kısmı da kadınlardan oluşmaktadır. Çok sayıda kanserli ve diğer ağır hastalıklara yakalananlar, katil İsrail rejiminin ablukalarından dolayı hayatlarını kaybetmiş bulunuyorlar. Uluslararası kuruluşlarda Gazze Şeridinde insani facia yaşandığını bildirdiler. Ancak BM dâhil hiçbir uluslararası kuruluş ve güç, Irkçı ve soykırımcı İsrail rejiminin Gazze şeridi ablukasını kırdıramıyor.  

parstoday

Yorumlar