ESCWA İcra Sekreteri, Katil İsrail’i Kınayan Raporun Geri Çekilmesi Üzerine İstifa Etti

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) İcra Sekreteri Rima Halef, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Siyonist işgal rejimi İsrail’i ırkçılıkla suçlayan raporu geri çekmesini istemesi üzerine istifa ettiğini duyurdu. 

Görüntülenme: 1374 Tarih: 18 Mart 2017 15:07
ESCWA İcra Sekreteri, Katil İsrail’i Kınayan Raporun Geri Çekilmesi Üzerine İstifa Etti

Halef düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Sekreteri Guterres’in sözkonusu raporu geri çekmesini talep etmesi nedeniyle istifasını verdiğini söyledi.
Geçen Çarşamba günü basın toplantısı yapan Halef, başında bulunduğu birimin Siyonist işgal rejiminin işgal altındaki Filistin topraklarında Filistin halkına yönelik uygulamaları ve ırkçı tutumuyla ilgili hazırladığı raporu paylaştı.
Halef basın toplantısında, “İsrail bütün Filistin halkına yönelik ırkçı bir sistem kurmuştur” ifadesini kullandı.
Raporun duyurulmasından sonra açıklama yapan BM sözcüsü Stephane Dujarric, ESCWA raporunun Genel Sekreter Antonio Guterres’in görüşünü yansıtmadığını belirterek, “Raporda yer alan ifadeler onu hazırlayanların görüşlerinden ibarettir” dedi.
Batı Asya Ekonomik ve Kalkınma Komisyonunun teklifiyle bu raporu uluslararası hukuk ve insan hakları uzmanı, 1967 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarındaki hak ihlalleri eski raportörü Richard Falk ile siyaset bilimcisi ve Siyonist siyaseti politikası konusunda uzman araştırmacı Virginia Tilley hazırladı.
Raporda, açık ve net bir şekilde İsrail’in ırkçı bir rejim olduğunun belirtildiğine dikkat çeken Halef, “İsrail uzun yıllardır uluslararası hukuku çiğnemektedir. Uluslararası toplumun bu durumu görmezden gelmesinden güç alan işgalci İsrail, geçen onlarca yıl boyunca Filistin halkına karşı bir devlet politikası olarak ırk ayrımcılığını devam ettirmiştir” dedi.
Rapora tepki veren ABD ve işgalci İsrail, BM’den raporu reddedip geri çekmesini istedi. Baskılar sonucu BM Genel Sekreteri raporu onaylamadıklarını belirtip derhal geri çekilmesini istedi.
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlem Evi yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreterliğinin oldukça ilmi ve tarafsız bir şekilde hazırlanan ESCWA raporunun içeriğini sahiplenmekten vazgeçmesinden üzüntü duyduklarını belirtti.
Uluslararası camiadan büyük baskılara maruz kalan ve bu baskılar nedeniyle bağımsız en önemli şahsiyetlerinden birinin istifa ettiği BM’nin yanında olmasını isteyen insan hakları kuruluşu, Halef’in istifasının uluslararası adalete atılmış bir tokat olduğunu ifade etti.
 
fiem

Yorumlar