İbranice yayın yapan sitelerden olan Walla, Myanmar Müslümanlarının bu ülkenin ordusu tarafından öldürülmesinde İsrail’in büyük rolü olduğunu ortaya çıkardı.
İsrail’in silahları Rohingyalı Müslümanların öldürülmesinin hizmetinde
Walla’nın haberine göre İsrail, Myanmarlı Müslümanlara karşı bu ülkenin ordusu tarafından işlenen insanlık dışı katliama ortak olmakla birlikte, silahlarını da bu ülkenin hizmetinde sundu.
Myanmar ordu komutanlarının İsrail ile olan sıcak ilişkileri
Yayınlanan bu haberde aynı zamanda, Myanmar ordu komutanlığının İsrail istihbarat ve askeri kuruluşlarıyla gizli ve sıcak ilişkilerinin olduğu ve Myanmar ordu komutanı olan ve Rohingyalı Müslümanların öldürülmesinin asıl sorumlusu Ming Ong Holyngh’un İsrail güvenlik teşkilatlarıyla yakın ilişkisi bulunduğu ve 2015 yılında resmi bir ziyaret kapsamında Filistin’deki işgal topraklarına ziyaret gerçekleştirdiği ortaya çıkarıldı.
İsrail’in Myanmar askeri komutanının ziyaretini gizli tutma çabaları
Bu site haberinde ayrıca, İsrail’in uluslararası toplum tarafından sıkıştırılma korkusuyla, Ming Ong’un ziyaretini gizlemeye ve bu ziyaretin üzerini örtmeye çalıştığını ama Ming Ong’un facebook sayfasında bu ziyareti ortaya çıkardığını ve bu ziyaret sırasında İsrail’den silah satın alınması ve Myanmar kuvvetlerinin İsrail’de eğitim görmesi konusunda anlaşama imzalandığını açıkladı.
Ming Ong’un ifadesine göre İsrail Savunma bakanlığında Güvenlik Destek Kolu Başkanlarından Mişel Bin Baruh 2016 yılı haziran ayında Myanmar’a bir ziyarette bulunarak kendisiyle görüştü.
Walla Sitesi konuyla ilgili olarak, İsrail’in Myanmar’daki nüfuzunu kuvvetlendiren şeyin, bu ülkede gücün ve iktidarın siviller tarafına geçmesine rağmen, bu ülkenin ordu komutanlığının hala güçlü ve belirleyici bir nüfuza sahip olması, öyle ki ordunun parlamento sandalyelerinin dörtte birini kontrolünde bulundurması olduğunu ve bununla birlikte ülkenin savunma ve güvenlik bakanlıklarının ordunun kontrolü altında olması olduğunu vurguluyor.
İsrail ve Myanmar arasındaki ilişkiler 1988 yılında güçlendi
Walla’nın haberine göre, Myanmar’da sivil hükümetin devrilmesine neden olan 1988 yılında yaşanan darbe, önemli bir dönüm noktasıydı ve İsrail ve Myanmar arasındaki ilişkilerin güçlenmesine neden oldu.
Bu İsrail sitesinin yayınladığı raporlara göre, 1988 yılında konuyla ilgili olarak yayınlanan bir raporda, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum tarafından Myanmar askeri yetkililerinin yaptırıma alınmasına rağmen, İsrail bu ülkeye silah yardımı yapan tek ülkeydi ve bunun amacı, askeri hükümete karşı yapılacak olan tüm itirazları bastırmaktı.
1997 yılında da İsrail askeri sanayii Bit, Myanmar ordusu ile 36 askeri uçağın onarımı ve havadan havaya füzelerin bu ülkeye verilmesi için bir anlaşma imzaladı.
Aynı zamanda Myanmar ordusu bu anlaşmanın ardından İsrail şirketi üretimi olan havan topu fırlatıcısını satını aldı.
İsrail ve Myanmar arasındaki ilişkiler 1953 yılında başladı
Walla haber sitesi aynı zamanda İsrail ve Myanmar arasındaki ilişkilerin 1953 yılına dayandığını ve Myanmar’ın ilk Başbakanı Uno’nun İsrail’in bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 1955 yılında Filistin’deki işgal topraklarına giden ilk yabancı yetkili olduğunu hatırlattı.
Walla’da yer alan açıklamalara göre, İsrail ellili yıllarda Spend Fair uçaklarını Myanmar’a verdi ve İsrail Rejiminin ilk Başbakanı David Ben Gurion ve iki kabine bakanı 1958 yılında üç kez Myanmar’a gitti.
tesnim