Filistin Direnişinin Yol Haritası Ne Olmalı?

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei Filistin direnişinin izlediği yolun gerçekleşmesi, fitneleri tanımak ve dini ve etnik ihtilaflara düşmekten kaçınmaya bağlı olduğuna inanıyor. 

Görüntülenme: 1498 Tarih: 02 Nisan 2017 09:36
Filistin Direnişinin Yol Haritası Ne Olmalı?

Bu yüzden İslam dünyasında vahdet, İslam ülkeleri arasındaki birliği ve İslam dünyasının dayanışmasını güvence altına alan yol haritasıdır.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei, Tahran’da “hep birlikte, Filistin’e destek” sloganı ile düzenlenen 6. Uluslararası Filistin intifadasına destek konferansında yaptığı konuşmada bir kez daha Filistin ve direniş meselesinin önemine vurgu yaptı. Ayetullah Hamanei Filistin meselesi sürekli İran İslam cumhuriyetinin önemli kaygılarından biri olduğunu belirtti.

Gerçekte İslam dünyasında direniş, İran’da İslam inkılabı zafere kavuştuktan sonra tecelli etti. Bundan sonra İslamî direniş siyonist rejim İsrail ile mücadelede etkinliğini ortaya koydu. Bu etkinliği yüzünden siyonist rejim ve hamileri direnişi marjinal savaşlarla uğraştırmaya ve böylece siyonist rejime karşı yürüttüğü mücadeleden gafil kalmasını sağlamaya yöneltti. Maalesef korsan İsrail’in komploları yüzünden İslam dünyası parçalara bölündü. Çakma rejim İsrail kamuoyunu cinayetlerinden saptırmak için direnişi marjinalleştirmeye ve dışlamaya çalışıyor. Tel aviv aynı zamanda bölgede tekfirci IŞİD terör örgütü gibi eli kanlı terör örgütlerine çok yönlü destek vererek İslam dünyası ve özellikle Ortadoğu bölgesinde yaktıkları kriz ateşini körüklüyor.

Image Caption

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin 6. Uluslararası Filistin intifadasına destek konferansındaki aydınlatıcı beyanatı bir çok önemli noktayı içeriyordu. Ayetullah Hamanei beyanatının bir bölümünde Filistin milletine verilen desteğin siyasi öneminden asla gafil olmamak gerektiğini belirterek şöyle konuştu: Müslüman ve özgürlükçü milletler hangi zevke ve hangi yönteme sahip olursa olsun, bir tek hedefin etrafında toplanabilir ve bu hedef, Filistin’in kurtuluşu için çaba harcamaktır.

Gerçekte İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin bu sözleri, Filistin’in kurtuluşu bakışlar, zevkler ve yaklaşımların farklılığı bu hedefin gözardı edilmesi üzerinde etkisi olmaması gerektiği yönündeydi. Ayetullah Hamanei’nin bu bakışı Filistin meselesine İslam dünyasının en temel meselelerinden biri olarak stratejik bakışını ortaya koyuyordu.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei ayrıca bölgeye dayatılan fitnelerin ve iç savaşların amacı Kudüs’ü kurtarmak gibi kutsal bir ülküyü renksizleştirmek olduğunu beyan etti. Ayetullah Hamanei’nin bu sözleri ise düşmanların Filistin meselesini İslam dünyasının temel meselesi olmaktan çıkarmak ve bölgede fitneler çıkararak bu meseleyi marjinal bir meseleye dönüştürmeye çalışmasına yönelikti.  Bu fitnelerin kökleri ise İslam dünyasında bir kanser tümörü gibi duran ve bu dünyayı zayıflatmaya çalışan siyonist rejime uzanır. Bu yüzden İslam dünyasında vahdetin yok edilmesi bu rejimin izlediği şom hedeflerinden biridir. nitekim eli kanlı rejim bugün bölgede çıkardığı krizlerle tüm gücünü direniş eksenini zayıflatmaya ve Filistin davasını ve direnişi marjinalleştirmeye odaklamıştır.

Image Caption

Dolaysıyla İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin her türlü dini ve etnik ihtilaftan uzak durmaya ve Filistin ve direniş meselesinin üzerinde odaklanmaya vurgu yapması, İslam ülkeleri arasında vahdeti güvence altına alan ve İslam dünyasında dayanışmayı takviye eden bir yol haritası niteliğindedir. Bu yol haritası Filistin ülküsünü İslam dünyasının vahdet odağı yaparak İslamî vefakı geliştirebilir. Ama maalesef günümüzde bir kesimler akılcı olmayan ve şiddeti savunan yaklaşımları ile İslam’dan sapkın algılamalarını nihai algı şeklinde dayatmaya çalışıyor. Bu arada uzun süredir İslamî direnişin yayılmasını engellemeye ve bu direnişi sırf dini bir konuya çevirmeye çalışan siyonist rejim ise bu zümreye destek veriyor.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei konuşmasında siyonist rejimin çöküş işaretleri ve Amerika başta olmak üzere esas hamileri arasındaki zafiyet belirtileri görülmeye başladığını belirterek şöyle devam etti: Bu şartlarda yavaş yavaş uluslararası atmosferin siyonist rejimin hasmane ve illegal ve insani olmayan uygulamalarına karşı koymaya yöneldiği gözleniyor. Gerçi uluslararası camia ve bölge ülkeleri bu insani meseleye karşı sorumluluklarını yerine getiremedi. Ancak görünen o ki uluslararası kamuoyunun baskıları bazı Batılı liderleri Filistin meselesine karşı duyarsız kalmamaya zorladığı anlaşılıyor. Bu durumu, bazı Avrupa ülkelerinin siyonist rejimin işgal altındaki bölgelerde yerleşke inşaatını kınamalarında yaşanan artışta ve Amerika’nın geçen yılın sonunda BM güvenlik konseyinde bu bağlamda onaylanan kararnameye dolaylı bir şekilde destek vermesinde görmek mümkün.

Image Caption

Buna karşın İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin de vurguladığı gibi, uluslararası camia hala Filistin meselesine karşı yükümlülüklerini yerine getirebilmiş sayılamaz.

Her halükarda direniş ve özellikle Filistin davasını canlı tutmak, İslam dünyasını her türlü zarara karşı koruyabilecek panzehir gibidir ve İslam dünyasının ülkülerini gerçekleştirebilir. Bu hüzünlü öykünün elbette mutlu bir sonu olacaktır. 6. Uluslararası Filistin intifadasına destek konferansının düzenlenmesi de aslında Filistin direnişinin zafer mesajını dünyaya iletme çabası sayılır. Nitekim dünyanın 80 ülkesinden seçkin şahsiyetlerin konferansa katılması, siyonist rejimin yok olacağı ve Filistin milletinin zafer kazanacağına yönelik imanın asla inkar edilemeyeceğini ortaya koyuyor.

6. Uluslararası Filistin intifadasına destek konferansı, İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin tabiri ile bu sabırlı ve güçlü ve direnişçi milletin mazlumiyeti ve yürekleri sızlatan hüzünlü öyküsü hakikaten her hür ve haktalep ve adalet peşinde olan insanın yüreğini burkan bir öyküdür. Ayetullah Hamanei haklı olarak tarihin hiç bir döneminde hiç bir millet bu denli zalimane uygulamalarla ve acı verici durumla karşılaşmadı, öyle ki bölge dışından dayatılan bir komplo ile bir ülke tamamen işgale uğrasın ve bir millet evinden yurdundan atılsın ve yerlerine dünyanın dört bir yanından gelen başkaları yerleştirilsin ve hakiki bir varlık yok sayılarak çakma bir varlık yerine geçirilsin.

Image Caption

Evet, bu maceraya inanmak gerçekten kolay değildir. Bir millet evinden atılıyor ve yerine başkası getiriliyor. Fakat ilahi vaat bu tür durumların pek uzun sürmeyeceği yönündedir.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei 6. Uluslararası Filistin intifadasına destek konferansındaki beyanatında Filistin meselesini unutturma ve İslam dünyasının önceliğinden çıkarma çabaları konusunda uyarıda bulunarak şu vurguyu yaptı: Filistin unvanı tüm İslam ülkelerinin vahdet ekseni olabilir ve öyle olmalıdır.

Buna göre Filistin meselesinin İslam ümmeti arasında teamüllerin ekseni olması için ciddi bir fiske gereklidir. Peki ama, acaba İslam ülkelerinin devlet adamları birbirleriyle ilişkilerinde Filistin meselesini eksen almış mıdır?

Gerçekte Filistin direnişinin ufku gayet açık ve aydındır ve hiç kuşkusuz Filistinli mücahitleri büyük zaferler beklemektedir. İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin de buyurduğu üzere: işgal altındaki topraklarda üçüncü kez başlayan intifada, önceki iki intifadaya nazaran daha mazlum, ama aynı zamanda daha parlak ve umut dolu bir vaziyette hareket etmektedir ve Allah’ın izni ile bu intifadanın mücadele tarihinde çok önemli bir merhale olarak kayda geçeceğini göreceğiz ve gaspçı rejime yeni bir yenilgi dayatacağız.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin umut dolu bu sözleri gelecekte yeni zaferlerin müjdeliyor. Ancak bu yolda uzlaşmacı tavır sergilemek ciddi zararlar yol açacağı ve Filistin milletinin direnişi yolunda engel oluşturacağı kesindir.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei bu konuda şöyle dedi:

İran İslam Cumhuriyeti ta baştan bu tür uzlaşmacı yöntemlerin yanlış olduğunu vurguladı ve zararlarını ve ağır hasarlarını ikaz etti.

Gerçekte uzlaşma sürecine verilen fırsat, Filistin milletinin mücadelesine ve direnişe ciddi zararlar verdi, fakat tek faydası, pratikte gerçekçilik algılamasının yanlışlığını ispat etmesiydi. Çünkü uzlaşmadan yana olanların hepsi bu yolun zarardan başka hiç bir getirisi olmadığını anladı.

Ayetullah Hamanei bu konuda da şu ifadelere yer verdi:

Siyonist rejimin varlığı ve kimliği, Filistin’in varlığı ve kimliğinin tedrici bir şekilde yok edilmesine bağlıdır.

Ancak uzlaşma sürecinin aksine Filistin milletinin gaspçı rejime karşı direnişi her zaman sonuç vermiştir.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei direnişin en önemli getirisi, siyonistlerin projeleri önünde ciddi engel oluşturmak olduğunu belirtti. Filistin milletinin çelik iradesi siyonistlerin komplolarını bir bir çökertmesi, Ayetullah Hamanei’nin üzerine vurgu yaptığı noktalardan biriydi.

Ayetullah Hamanei, bazı dost gibi gözükmeye çalışan ama gerçekte düşman olan kesimlerin Filistin milletinin intifada hareketini ve direnişi doğru yolundan saptırmaya ve Filistin milletinin düşmanları ile gizli pazarlıklarına malzeme yapmaya çalıştıklarını vurguladı.

Image Caption

Gerçekte Filistin direnişinin aydın yolu ve gaspçı siyonist rejime karşı zafer müjdesi günümüzün sarsılmaz gerçeklerinden biridir ve 6. Uluslararası Filistin intifadasına destek konferansının düzenlenmesi de bu mesajı tüm dünyaya ulaştırma çabası sayılır. Nitekim dünyanın 80 ülkesinden seçkin şahsiyetlerin konferansa katılması, siyonist rejimin yok olacağı ve Filistin milletinin zafer kazanacağına yönelik imanın asla inkar edilemeyeceğini ortaya koyuyor. Bugün artık uzlaşma süreci yolun sonuna gelmiştir ve üçüncü intifada yolu izlenmesi gerekir.

Ortadoğu meseleleri uzmanları İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin 6. Uluslararası Filistin intifadasında beyanatı ve Filistin milletinin intifadasına destek verilmesine vurgu yapmasını Filistin’in geleceğini belirleyen yol haritası olduğunu belirtiyor.

Ortadoğu meseleleri uzmanlarından Mehdi Azizi 6. Uluslararası Filistin intifadasının yankıları hakkında yaptığı değerlendirmede, uzlaşma sürecinin dönemi sona erdiğini belirterek şöyle konuştu: 6. Uluslararası Filistin intifadası, ilk beş konferans gibi önemli tarihi şartlar altında düzenlendi. Bugün Filistin’in işgali üzerinden 70 yıl ve Beytulmukaddes işgali üzerinden 50 yıl geçiyor.

Ortadoğu meseleleri uzmanlarından Mehdi Azizi, İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin beyanatında değindiği stratejilere işaretle şöyle devam etti:

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei konuşmasında Filistin meselesi hakkında İslam ümmetine bazı stratejileri anlattı. Ayetullah Hamanei siyonist rejime karşı başlatılan üçüncü intifadaya ve eli kanlı rejimin tanınmamasına vurgu yaptı. İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin üzerinde durduğu bu noktalar Arap ve Batı dünyasında direniş taraftarı veya muhalifi olan medya organlarında ve siyonist rejimin Haaretz gazetesi gibi basında her birinin kendine özel edebiyatı ile yansıdı.

Ortadoğu meseleleri uzmanlarından Mehdi Azizi, bölgenin ve dünyanın bir çok medya organı ve TV kanalı İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin beyanatını canlı olarak yayımladığını belirterek şöyle dedi: Filistinli medya organları da geniş çapta yer verdi. Söz konusu medya organları da uzlaşma süreci döneminin sona erdiği ve önceki intifadalardan daha akılcı olan üçüncü intifadaya devam edilmesine vurgu yaptı. Hatta Filistin’de direniş eğilimine muhalif olan bazı Filistinli yayın organları İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin kullandığı stratejik sözcük ve tabirleri kullandı. Konferansta El Meyadin kanalı katıldı ve canlı olarak yayın yaptı. Fransa haber ajansı da konferansla ilgili gelişmeleri rapor etti.

Ortadoğu meseleleri uzmanlarından Mehdi Azizi Filistin direnişi karşıtlarının 6. Uluslararası Filistin intifadasına destek konferansına yönelik tutumunu de şöyle değerlendirdi: El arabiye ve El cezire TV kanalları ve Arabistan’ın konferansı marjinalleştirmeye çalışan diğer medya organları sonunda ve zirvenin son gününde bu gelişmeye işaret etmek zorunda kaldı.

Azizi, İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin beyanatı Filistin’in geleceği ve siyasi ve askeri mücadelenin İslamî dineşe ve intifadaya dayanarak ve her türlü bağımlılıktan uzak bir şekilde yol haritasını belirlediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: uzlaşma sürecinin batıl oluşuna yapılan vurgu ve bu politikanın başarısızlığı ve siyonist rejimin tanınmaması, İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin vurgu yaptığı diğer başlıklardı.

parstoday

Yorumlar