Azerbaycan’ın Amerika’daki Büyükelçisi Elaine Süleymanov, İsrail gazetelerinden Jerusalem Post’a verdiği röportajda Bakü’nün sözde Ortadoğu barışını ilerletmek için birçok kolu olmadığını ama Tel Aviv’in güçlü bir müttefiki olarak, İslam ülkeleriyle olan sıcak diplomatik ilişkileri nedeniyle faydalı olabileceğini belirtti.
Süleymanov İsrail ile bölgesel toplantıların düzenlenmesinin çok iyi bir plan olduğunu vurguladı.
Azerbaycan’ın Amerika’daki Büyükelçisi, İsrail ve Körfez Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştiğini belirterek, ‘Trump hükümeti bölge ülkelerinin İsrail ile daha fazla yakınlaşmasını istiyor ve ben bunun doğru bir istek olduğunu ve böyle olması gerektiğini düşünüyorum’ dedi.
Süleymanov Trump hükümeti ve Amerika’nın eski Başkanı Barack Obama Hükümetini kıyaslayarak, ‘Obama hükümeti belli ölçüde ideolojik bir hükümetti ve Trump Obama’ya göre daha eylemcidir’ ifadesinden bulundu.
Azerbaycan’ın Amerika’daki Büyükelçisi, Washington ve Bakü arasındaki ilişkileri, ‘bölgesel sorunlarla karşı karşı , stratejik, enerjiye ve terörle mücadeleye odaklı’ olarak değerlendirdi.
Süleymanov Azerbaycan ve Siyonist Rejim arasındaki ilişkiyi de ‘köklü’ olarak nitelendirerek, ‘yaşamın devamı, mevcut gerçekleri anlamaktır’ ifadesinde bulundu.
Bakü yetkilileri İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki toplantıların bölge için faydalı olduğunu ve büyük bir ihtimalle Tel Aviv ve Filistin Devlet Yönetimi arasındaki barış sürecini hızlandıracağını iddia ediyorlar.
Bakü ve Tel Aviv arasındaki ilişkiler son birkaç yıldır gelişmiştir ve bu ilişkiler daha çok bilişim ve petrol ve gaz endüstrisinin gelişimi alanlarındadır.
İsrail’in Haaretz Gazetesi yaklaşık iki ay önce, Netanyahu’nun gizlice bazı Arap liderlerle bir araya geldiğini ve onlarla Amerika’nın barış planı hakkında görüştüğünü yazdı.
Haaretz Gazetesi Obama Hükümetinin üst düzey yetkililerinden naklen, bu görüşmenin Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin ve diğer Arap liderlerin katılımı ve Ürdün kralının ev sahipliği ile düzenlendiğini yazdı.
Mısır ve Ürdün, İsrail ile resmi barış anlaşmaları imzalayan tek Arap ülkeleridir.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi Körfez ülkelerinin İsrail ile resmi diplomatik ilişkileri yoktur ama bu ülkelerin Tel Aviv ile gayri resmî ilişkileri bulunmaktadır.
Netanyahu Trump ile görüşmesinde şunları söyledi: ‘İlk kez bölgedeki Arap ülkeleri İsrail’i düşman olarak görmüyor ve İsrail’i bir müttefik olarak kabul ediyorlar.’
rasthaber