IŞİD Hamas'ı Neden Hedef Aldı?

IŞİD çarşamba akşamı HAMAS Direniş Hareketi'ni "kafirlik" ve "mürtetlik’’le (dinden çıkmak ile)" itham ettiği bir video paylaştı. Videonun taraflar arasında gerginlik yaratma ihtimali Filistinlileri endişelendirdi.  

Görüntülenme: 2415 Tarih: 09 Ocak 2018 03:09
IŞİD Hamas'ı Neden Hedef Aldı?

Filistin Enformasyon Merkezi Farsça servisinin haberine göre Filistinli analist, IŞİD'in tahrik edici eylemlerle Hamas'ı Sina'da çatışmaya çekmek istediğini düşünüyor.
     Videoda Sina Çölünde Sevar Kabilesi mensubu Mısırlı "Musa Ebu Zemat" isimli bir gencin, Hamas'ın askeri kanadı İzzettin El-Kassam Tugaylarına Sina Çölünden silah gönderdiği gerekçesiyle idamı görüntüleniyor. Bu videoda Muhammed Ed-Deceni isimli bir genç Mısır'ın Kuzeydoğu bölgesinde bulunan Sina Çölünde Ebu Zemat'ı kurşuna diziyor.
    Ed-Deceni Hamas'ın tekfirci unsurlara karşı oluşturduğu güvenlik koridorunun akabinde Gazze Şeridi'nden Sina Çölüne kaçmış bir Filistinlidir. Aynı şekilde videoda Gazze Şeridi'nden Hamza El-Zameli adında başka bir Filistinli de görülüyor. 
    Hamza El-Zameli'nin hayat hikayesi, bazı IŞİD üyelerini tanımak için iyi bir örnektir. El-Zameli Gazze Şeridi'nin Zo'areb bölgesinin sakinlerindendi. Gazze Şeridi'nin işgalinde Yed Mordhay kasabasında alkollü içki sattığı bir dükkanı vardı ve burayı 2005 yılında kapattı. Daha önce birkaç kez uyuşturucu satmak suçundan tutuklandı. Hamza, 2015 de Gazze Şeridine bağlı Refah'daki bir mağazayı soymasının ardından Sina Çölüne kaçtı.
    Hamza IŞİD e katıldıktan sonra adını Ebu Kazım Mukaddesi olarak değiştirdi ve IŞİD’in Sina Eyaletinde sözde yargıçlık görevine getirildi. Adı geçen şahıs Mısırlı gencin idam videosunda Hamas'ı mürted ve kâfir olarak ilan ediyor.
      Filistinli siyasi analist ve yazar Mustafa Es-Sevaf, IŞİD in Hamas'tan kendisine bağlı olanlara karşı Gazze’de yaptığı operasyonların  intikamını alabilmek adına Hamas'ı Sina Çölünde çatışmaya çekmek için çalıştığını düşünüyor.
    Es-Sevaf Anadolu Ajansıyla yaptığı özel söyleşide; Hamas'ın Sina da çatışmaya çekilmek istenmesinin Amerika, Siyonist Rejim ve bölgesel istihbarat örgütlerinin projesi olduğunu belirtti.
    Es-Sevaf şunları hatırlattı:  Bu projenin hedefi Hamas'ın askerî kanadının zayıflatılması ve Irak ile Suriye'nin farklı bölgelerinde ve bazen de Libya'da üretilmiş bu tekfirci topluluğun karşındaki direniş gücünü ölçmektir.
    Es-Sevaf şunları kaydetti: Bu tekfirci topluluk her zamanki rolünü ifa etmiştir ve görevi bittiğinde de ortadan kaldırılacaktır. Tekfircilerin ortaya çıkarılmasındaki hedef, o ülkelerin zayıflatılıp tamamen kontrol altına alınma isteğidir. Bizim sorumuz şudur, IŞİD Irak'ta nasıl bir akıbete duçar oldu, acaba tüm güç ve imkanlarına rağmen hepsi öldürüldüler mi ?
  Filistinli analist düşüncelerini şöyle ifade etti: HAMAS bu proje (istihbarat projesi) hakkında uyanık olmalı. Bu komplonun ipuçlarını ve tuzağa düşmeme yollarını bulmalı, eğer bu meseleyi anlamazsa, bu teşkilat  Hamas'ı tahrik etmek ve Sina bataklığında meşgul etmek için eylemlerini daha geniş çapta tekrarlayacaktır. 
   Diğer taraftan Güvenlik Uzmanı İbrahim Habib bu videoyu tamamen bir istihbarat operasyonu olarak adlandırdı.
   Habib, Anadolu Ajansıyla yaptığı röportajda şunları açıkladı: ‘’İstihbarat kurumları bu videoyu yayınlayarak bu küçük grubun üyelerinin çoğunluğunun Gazze Şeridinden olduğu mesajını vermek istiyorlar."
Habib şunları hatırlattı: Bu konu daha sonraki aşamalarda  Hamas'tan Gazze'deki IŞİD unsurlarını ortadan kaldırmak için Mısırla işbirliği yapmasının istenmesini gerektiriyor.
   HAMAS Siyasi Büro Üyesi Dr. Musa Ebu Merzuk bu ajansla daha önce yaptığı röportajda şunları söylemişti: HAMAS Mısır ile Sina bölgesi güvenliğinin korunması ve ortak güvenlik işbirliği gibi iki yönlü dosyaları inceleyecek.
   Habib şunları açıkladı: IŞİD bu videonun ön hazırlığında kasten Mısır ve 1948’den beri işgal altında olan topraklar arasındaki sınır duvarını gösterdi IŞİD bunu yaparak şu mesajı vermek istedi; silahlarımızın namlusu Hamas'a doğru, İsrail'e değil.
Analist şunları hatırlattı: Bu konu şunu gösteriyor ki, bu tekfirci örgüt aslında Hamas'ı analiz etmek ve Sina'da meşgul etmek için bir istihbarat aracıdır.
   Habib'e göre, bu video IŞİD operasyonlarının Filistin Direnişini ve Gazze Şeridi halkını hedef aldığı mesajını taşıyor.
    Habib sözlerine şu şekilde devam etti: Bu tekfirci düşüncelere sahip insanların Gazze Şeridinde sayısının çok az olmasına rağmen, Gazze Şeridi güvenlik güçleri onların yakalanması ve düşüncelerinin ıslah edilmesi doğrultusunda çalışıyor.
    IŞİD in Gazze Şeridi'ne saldırıda başarılı olabilmesinin uzak bir ihtimal olduğunu belirten yazar sözlerine şunları ekledi: IŞİD’in Gazze Şeridi'ne saldırabilmesi için Mısır'ın Gazze Şeridine konumlandırılmış olan güvenlik koridorunu  geçmesi gerekir ki bu imkansız bir durum.
   Diğer taraftan, Filistinli siyasi analist ve yazarlardan olan Mustafa İbrahim şunları söyledi: Bu video HAMAS ve küçük IŞİD grubunun hesaplaşması sayılır. Bu video, IŞİD’in HAMAS ile Mısır yakınlaşmasından duyduğu rahatsızlığı göstermektedir.
IŞİD; Hamas'ın Sina Çölü üzerinden Gazze Şeridi'ne silah transferi yaptığı iddiasıyla Mısır ve HAMAS arasındaki ilişkileri çatışmaya çevirmek istiyor, bu durum videodaki maktulün itham edildiği şeyde de (Hamas'a Gazze'ye silah transferinde yardım ettiği iddiası) apaçıktır.
    İbrahim şunları hatırlattı: Bu küçük grup Hamas'ı Sina'da meşgul etme konusunda başarısız olacak, HAMAS bu tuzağa düşmeyecek kadar uyanık. Gazze Şeridi'nde emniyet ve sebat hakim olmasına rağmen, küçük terörist grupların düşüncelerine sahip bir kaç kişi bu sebat ve emniyeti yıkma çabasında.
    Analist şunları da açıkladı: Bu tekfirci şahısların düşüncelerini ve ne yapacaklarını öngörmek zor, mesela geçtiğimiz ağustos ayında bir kişi kendisini Mısır'ın sınır şeridinde Gazze'deki emniyet güçlerinin arasında patlattı.
    İbrahim'e göre Gazze’de IŞİD in görüşlerine sahip bazı insanlar Hamas'ı İsrail ile yeni bir savaşa yönlendiriyorlar, onlar bunu Gazze Şeridi'nden işgal altındaki Filistin topraklarına füze atarak yapıyorlar, bu adımın amacı, Gazze Şeridi'ndeki durumu karıştırmak, huzursuzluk ve kargaşa çıkarmaktır.

kudusgunu.com

Yorumlar