İsrael Defence Editörü Filistin Direnişinin Başarısını Analiz Etti

İsrailli bir uzman son Gazze savaşı ile ilgili direniş cephesinin elde ettiği başarıları beş başlık altında toplayarak şunları söyledi: HAMAS, İsrail'in beklediğinin aksine bir pozisyon aldı ve kendimizi, siyasî önderlerinden emir alan, yangını söndürmek için gerekli donanıma sahip, hazırlıklı ve deneyimli bir ordunun karşısında bulduk.  

Görüntülenme: 2163 Tarih: 21 Kasım 2018 07:17
İsrael Defence Editörü Filistin Direnişinin Başarısını Analiz Etti

Qodsna'nın Er-RisaleNet'ten aktardığı habere göre, İsrailli bir askerî uzman şunları kaydetti: Gazze civarında yaşanan son çatışmalar Hamas'ın başarısı ile sonlandı ve bunun farklı cephelerde İsrail için birçok olumsuz sonuçları oldu. HAMAS küçük çaplı askerî çatışmalarda açıkça 24 saatten daha az bir sürede başarılı olmuştur ve bu başarı birkaç noktayı içermektedir.

İsrael Defence dergisi editörü askerî bilimler uzmanı Amir Rapaport açıklamalarına şu şekilde devam etti: Hamas'ın askerî başarısı farklı boyutlarda dikkat çekicidir. Bu başarı, Gazze'de yaşanacak gelecekteki savaşlar veya İsrail'in diğer bölgelerdeki operasyonları ile ilgili birçok etkileri olacak bir gelişmedir.

Askerî kaynaklarla sıkı bağları bulunan Rapaport, Hamas'ın başarısını beş başlık altında şöyle kategorize etti:

HAMAS işe sekiz ay öncesinden halk protestoları, ateşli balonlar, ara sıra atılan füzeler ile başladı ancak İsrail her zamanki gibi ateşkes seçeneğine sığındı.

Hamas ve İsrail arasındaki teknolojik fark oldukça derin olmasına rağmen füzeleri ve roket atarları ile HAMAS, demir kubbeyi tehdit edebileceğini ispat etti. HAMAS bu defa saldırılarına yerleşim yerlerinden başladı özellikle de Aşkelon'a odaklandı ve İsrail savunma sistemini birkaç kez yenmeyi başardı da.

Hamas'ın füzeleri ve roketleri yerleşkelerde büyük zarar meydana getirdi ve muhtemelen bu, İsrail'e gelecekteki Hizbullah karşılaşması için bir ders verme niteliği taşımaktadır. İsrail'in donanımlı istihbarat ve askerî gücüne rağmen, Hamas'ın kornet füzeleri Gazze'nin kuzeyinde İsrail otobüsünü hedef aldı.

İsrail ordusu Hamas'ın Gazze'deki medya gücü El Aksa televizyonu binasını hedef aldı ancak grup, farklı yollarla kornet füzeleri saldırı videolarını yayınlamayı başardı ve bu kamuoyunda çok büyük etkiye yol açtı..

İsrail, HAMAS ile giriştiği medya savaşının devamında, beklediğinin aksine; kendi siyasî liderlerinden emir alan, yanan ateşi söndürme gücüne kadir, deneyimli ve hazırlıklı bir orduyla karşı karşıya kaldı.

Bu analizlerine ek olarak Rapaport, çatışmalarda son perde başlığı altında şunları kaydetti: HAMAS bu perdede kendi menfaatine oynadı; hem İsrail'deki protesto gösterilerine karşı Gazze'deki savaş sonrası kutlamalarıyla hem de İsrail savaş bakanı Liberman'ın istifa olayıyla... 

Siyonist yazar şunları da belirtti: Hamas'ın bu son savaştaki başarısı İsrail'in geri kalan caydırıcı gücünü de yok etmiştir ve bu kısa savaş, meydanın yenilgiye uğrayanının HAMAS değil İsrail olduğunu ispat etmiştir. Bu çirkin tablonun olumsuz etkileri sadece İsrail'e değil hatta tüm kuzey cephesine yansıyacaktır.

kudusgunu.com

Yorumlar