2019 Tahran İle Tel Aviv'in Karşılaşma Yılı Mı?

İsrail Milli Güvenlik Strateji Geliştirme Merkezi yayınladığı raporunda 2019’da Tahran ile Tel Aviv'in karşı karşıya gelme ihtimali üzerinde durdu. 

Görüntülenme: 1753 Tarih: 23 Ocak 2019 09:04
2019 Tahran İle Tel Aviv'in Karşılaşma Yılı Mı?

Qodsna'nın haberine göre, İsrail Milli Güvenlik Strateji Geliştirme Merkezi şunları belirtti: Eğer bölgesel savaş senaryosu gerçekleşirse, bu sadece bir cephede olmayacak, bilakis İsrail kendini kapsamlı bir savaş ile karşı karşıya bulacak. Öyle ki İsrail; Kuzeyde İran, Suriye ve Hizbullah ile Güneyde ise Gazze Şeridindeki direniş gruplarıyla savaşmak zorunda kalacak. Bu durum tam anlamıyla hazır olmayı gerektiriyor.
Züheyr Andravus bu konuyla ilgili olarak Rey El Yevm gazetesinde şunları yazdı: Tel Aviv Üniversitesine bağlı İsrail Milli Güvenlik Strateji Geliştirme Merkezi, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e yıllık strateji raporunu sundu. Bu durum, söz konusu merkezin İsrailli liderler ve rejimin strateji belirleme merkezleri için önemini göstermektedir.
Bu konunun devamında şunlar kaydedildi: Bu yılın raporu ile merkezin geçen sene yayınladığı rapor arasında pek bir fark yok. Bu seneki raporda da İran, Hizbullah ve Filistin ile askeri bir çatışma ihtimalinin arttığını vurguluyor. Bu cepheler, 2019 yılında İsrail ile mücadelede gergin cepheler olacaktır. 
Mezkur raporda yer aldığı üzere, İsrail'in bölgesel endişeleri İran'ın Suriye'deki varlığından kaynaklanıyor. Gerçekleşen ve buna paralel olarak Tel Aviv'in endişelendiği hakikatler ise, Hizbullah'ın gelişmiş füzeleri ve Batı Şeria'daki durumun alevlenmeye müsait oluşudur.
Eğer bölgesel savaş senaryosu gerçekleşirse, bu sadece bir cephede olmayacak, bilakis İsrail kendini kapsamlı bir savaş ile karşı karşıya bulacak. Öyle ki İsrail; Kuzeyde İran, Suriye ve Hizbullah ile Güneyde ise Gazze Şeridindeki direniş gruplarıyla savaşmak zorunda kalacak. Bu durum tam anlamıyla hazır olmayı gerektiriyor.
Rapora göre ilk senaryo, yani Kuzey bölgesi savaşı, İran, Suriye ve Hizbullah'ın tüm silahlı kuvvetleri karşısında gerçekleşecek. Bu, İsrail için 2019'daki en büyük tehdittir. İsrail'in İran'ın Suriye'deki askeri faaliyetlerini durdurmaya yönelik saldırılarına rağmen İran'ın kararından dönüp Suriye'den çekilmesi çok uzak görünüyor.
Bu rapora göre, İran'ın nükleer enerji programının başarıya ulaşması için zayıf bir ihtimaldir. Ancak var olan belirtilere göre, İran nizamı eskisi gibi ayakta kalacak ve yıkılmayacak. Çünkü bu ülkenin yöneticileri, kriz yönetimi becerisine sahip.
Mezkur rapor İsrailli komutanların ordunun gelecekteki savaşa hazır olmadığı konusundaki uyarısına hiç değinmedi. Halbuki komutanlar, bu önemli konuya vurgu yapmış ve İsrail Kara Kuvvetlerinin çok eksiğinin olduğunu belirterek bu konunun binlerce İsraillinin ölümüne neden olacağını vurgulamışlardı.

kudusgunu.com

Yorumlar