Almanya yönetimi Filistinli yazar Halid Berekat'a dört yıl süreyle ülkeye giriş yasağı koydu. Almanya'nın bu kararı adı geçen yazarın Almanya'da ikametinin yenilenmesi talebini reddetmesinden ve kendisinden ülkeyi terk etmesini istemesinden altı ay sonra verdiği bildirildi.
Almanya polisi Berekat'ı Haziran 2019'da, Berlin'de "Bağımsızlık Planının Çıkmazı ve Arap Dünyasındaki Açılımları" başlığı altında düzenlenen bir sempozyumda Yüzyılın Anlaşması planı hakkında konuşma yapmak üzere gittiği bir sırada gözaltına almıştı.
O zaman Almanya yönetimi Berekat'a ülkeyi terk etmesi için bir ay süre tanımıştı.
Almanya'nın yeni aldığı ve 24 sayfalık bir metinden oluşan kararda Berekat'ın ülkeye girmesinin yasaklanmasının güvenlik açısından tehlike arz eden birtakım sebeplere dayandığı ileri sürüldü. Ancak kararda hep Berekat'ın düşüncelerine, sürekli Filistin'in Ürdün Irmağı'ndan Akdeniz'e kadar bütün topraklarının özgürleştirilmesinden söz etmesine ve İsrail'in varlık hakkını asla itiraf etmeme konusunda ısrarlı olmasına vurgu yapılıyor. Almanya bu gibi hususları ise antisemitizm olarak değerlendiriyor.
Almanya yönetimi kararının Halid Berekat'ın sempozyumlardaki konuşmalarında ülkesinde oturan Arapların düşüncelerini ciddi şekilde etkilemesinden kaynaklandığını iddia ediyor. Bu da kararın gerçekte güvenlikle veya yasalara aykırı davranılmasıyla ilgili olmadığını ve tamamen siyasi sebeplere dayandığını gösteriyor. Almanya'nın Berekat'ı İsrail Boykot Hareketi BDS'yi desteklemesinden dolayı da yakın takibe aldığı biliniyor.
Almanya parlamentosu boykot hareketini kınamış, antisemitist olarak nitelemiş ve yönetimin boykota destek veren kurumlara yardımı kesmesini istemişti.
Filistin Enformasyon Merkezi