Filistin İslami Direniş Hareketi Liderinden Esir Takası Açıklaması

Hamas Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye, Hamas ile işgalci İsrail arasında bir esir takası anlaşması sağlanması için konuyla ilgili arabulucuların Hamas’la görüştüklerini duyurdu.  

Görüntülenme: 1416 Tarih: 18 Nisan 2020 06:32
Filistin İslami Direniş Hareketi Liderinden Esir Takası Açıklaması

Hamas Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye, Hamas ile işgalci İsrail arasında bir esir takası anlaşması sağlanması için konuyla ilgili arabulucuların Hamas’la görüştüklerini duyurdu.
 
Heniyye, Londra merkezli El-Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, “İşgalci İsrail ile esir takası anlaşması bağlamında bazı aracılar Hamas ile iletişime geçti, anlaşma çerçevesinde neler yapılabileceğine dair bilgiler aldı” ifadelerini kullandı.
 
İsrail ile esir takası zemininin oluşması için işgal yönetiminin bazı adımlar atması gerektiğine işaret eden Heniyye, yaşlılar, hastalar, çocuklar, kadınlar ve 11 Ekim 2011 tarihinde imzalanan Şalit Esir anlaşması kapsamına giren esirlerin serbest bırakılması halinde yeni bir esir takasına girmeye hazır olduklarını vurguladı.
 
Heniyye açıklamasında, "Bu meselenin çözümünde gerçek anlamda anahtarın ne olabileceğini kendilerine ilettik." ifadelerine yer verdi.
 
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın elinde 4 siyonis İsrail naskeri bulunduğunu hatırlatan Heniyye, “İsrail ile aracılar yoluyla esir takasına hazırız” ifadelerini kullandı.
 
Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas'a ait El-Aksa televizyonundan yaptığı açıklamada, ellerinde 4 İsrail askeri bulunduğunu belirterek, söz konusu askerlerin akıbetleri veya hayatta olup olmadıklarına ilişkin bilgi vermemişti.
 
İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Temmuz 2014'te Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir askeri esir aldığını açıklamıştı.
 
Diğer taraftan Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, 8 Nisan'da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hamas'ın Gazze sorumlusu Yahya es-Sinvar'ın, İsrail'in yaşlı, kadın, hasta ve çocuk mahkumları serbest bırakması durumunda İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın da elindeki İsrailli askerler konusunda olumlu adım atmasını onayladıklarını kaydetmişti. Kasım, "Hamas hareketi, bu girişime İsrail tarafından gelecek gerçek ve fiili herhangi bir yanıta ciddi bir şekilde yaklaşacaktır." ifadesini kullanmıştı.
 
Yahya es-Sinvar, 3 Nisan'da yaptığı açıklamada da İsrail hapishanelerindeki kadın, hasta ve yaşlıların serbest bırakılması karşılığında cüzi bir karşılık verebileceklerini söylemişti.
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar