Korsan İsrail Elindeki Şehitlerin Pak Naaşlarını Teslim Etmiyor

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, yasa dışı uygulamalarıyla tüm dünyanın tepkisini çeken İsrail rejiminin, 2016’dan bu yana 68 Filistinli şehidin naaşına el koyduğunu ve ailelerine teslim etmemekte ısrar ettiğini bildirdi.  

Görüntülenme: 1690 Tarih: 01 Aralık 2020 11:32
Korsan İsrail Elindeki Şehitlerin Pak Naaşlarını Teslim Etmiyor

Gazetenin aktardığı bilgilere göre, İsrail makamları, uzun bir süredir eylem girişiminde bulunduğu iddiasıyla şehit ettiği Filistinlilerin cenazelerini teslim etme politikasını sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. 

Gazetede, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'dan Doğu Kudüs'e geçişlerde kullanılan Ez-Zaim kontrol noktasında araç içinde gerçek mermilerle şehit ettiği Nur Cemal Şukayr’ın cenazesinin uzun uğraşlar sonucunda ailesine teslim edildiğine yer verildi.

Ayrıca, son dört yılda cenazeleri işgal güçleri tarafından alıkonulan Filistinli şehitler arasında İsrail hapishanelerinde vefat eden 7 esirin de bulunduğu belirtildi.

Haaretz gazetesi, işgalci İsrail’in teslim etmediği cenaze sayısının tam bilinmediğini ancak en az birkaç yüz olduğunu kaydetti.

Diğer taraftan Filistinli ailelerin büyük bir bölümü, Siyonist İsrail makamlarınca yıllardır alıkonulan yakınlarının naaşının iadesini isterken, diğer bir kısım ise kaybolan yakınlarının akıbetini öğrenmeyi talep ediyor.

Filistin'de her yıl 27 Ağustos şehitlerin cenazelerinin teslim edilmesi için "ulusal gün" olarak anılıyor ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Eylül 2019'da İsrail Yüksek Mahkemesi, İsrail askeri komutasına Filistinli şehitlerin cesetlerini alıkoyma ve onları gelecekte müzakere kartı olarak kullanma amacıyla geçici olarak defnetme yetkisi veren bir karar çıkarmıştı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar