Siyonist Mahkemelerin İdari Tutukluluk Zulmü Artarak Devam Ediyor

Filistin Esirleri Araştırma Merkezi, işgalci İsrail askeri mahkemelerinin, hapishanelerindeki Filistinli esirlere yönelik keyfi idari kararlar vermeyi sürdürdüğünü vurguladı. Merkez, 2021'in başından bu yana çoğunun hukuki ve yasal zeminden yoksun 100'den fazla idari tutukluluk kararını kayıt altına aldığını bildirdi. 

Görüntülenme: 1176 Tarih: 07 Şubat 2021 00:30
Siyonist Mahkemelerin İdari Tutukluluk Zulmü Artarak Devam Ediyor

Filistin Merkezi, İsrail makamlarının, tüm dünyayı içinden çıkılamaz bir tünele sürükleyen koronavirüs tehdidinin esirler arasında neşvünema bulmasına rağmen Filistinliler hakkında yeni idari tutukluluk kararları aldığını belirtti. Ayrıca İsrail’in, masum Filistinlileri suç isnat etmeksizin aylarca hatta yıllarca parmaklıklar ardında bırakan idari tutukluluk politikasıyla yüzlerce insanın hayatını kararttığı kaydedildi.

Merkez tarafından yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok insan hakları savunucusu kuruluşun, yeni tip koronavirüs tehdidi altındaki savunmasız binlerce Filistinli esirin serbest bırakılması yönünde çağrılar yaptığı ancak işgal rejiminin bunların hiçbirine kulak asmayıp idari tutukluluk adı altında Filistinlileri esir etmeye devam ettiği kaydedildi.

Filistin Esirleri Araştırmaları Merkezi Direktörü Riyad el-Eşkar yaptığı açıklamada, içinde bulunduğumuz 2021’in başından itibaren mahkemelerce verilen idari tutukluluk kararı sayısının 105’e ulaştığını, bunların 75’inin 2 ile 6 ay arasında değişkenlik gösteren sonradan uzatılan tutukluluk kararları olduğunu, bazı esirlerin tutukluluk cezasının 5 defa uzatıldığını, çoğunun özgürleştirilmiş eski esir olan 30 Filistinlinin ise idari tutukluluk adı altında tutuklandığını açıkladı.

Riyad el-Eşkar yaptığı açıklamada, “İdari tutukluluk, İsrail'in Filistinlilerin düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı eziyet ve zulüm aracıdır.” ifadelerine yer verdi.  

Hukuk tanımayan İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 6 aya kadar alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistinliler İsrail'in bu uygulamasını "keyfi tutukluluk" olarak isimlendiriyor. Resmi verilere göre İsrail hapishanelerinde hâlihazırda aralarında milletvekillerinin, bayanların ve çocukların da olduğu 450’den fazla Filistinli idari tutuklu bulunuyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar