Guterres Siyonist İsrail'in Saldırıları Karşısında Neden Sessiz (Analiz)

Lübnan Parlamento başkanı Nebih Berri Pazartesi günü BMT Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ortak basın toplantısında Lübnan ile Siyonist Rejim deniz sınırlarının belirlenmesine değinerek BMT güçlerinin konuşlandırılmasına rağmen Siyonist Rejim'in uluslararası kurallara aldırmadan hala Lübnan hava ve deniz sahalarını taciz ettiğini belirtti. 

Görüntülenme: 830 Tarih: 23 Aralık 2021 14:35
Guterres Siyonist İsrail'in Saldırıları Karşısında Neden Sessiz (Analiz)

Aslında Lübnan Parlamento Başkanı'nın sözleri, Lübnan'daki mevcut durumu ve Siyonist rejimin Lübnan hava sahasındaki dört günlük saldırılarını görünce bile bunlara göz yuman BM Genel Sekreteri'ne yönelikti. Bu herkes için yadsınamaz bir gerçektir. BMT bu durum karşısında sessiz kaldı ve bir kez daha konuyla ilgili tavır almaktan çekindi. Bölgedeki bazı gözlemcilere ve siyasi analistlere göre bu tür saldırılara rıza göstermenin ve bir yeşil sinyal yakmanın bir yolu da bu sessizliktir. Böyle bir sessizlik şüphesiz Siyonistleri daha da kudurtacak,işgal ve yayılmacılığa dayalı siyasetinde daha da küstah hale getirecektir.

BMT Genel Sekreteri Antonio Guterres, Salı günü başkomutan ve üst düzey uluslararası subaylar tarafından kabul edildiği Nakura'daki Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü-UNIFIL  ÜSSÜNÜ ziyaret etti ve birliklerin mevcudiyeti ve görevleri hakkında ayrıntılı olarak bilgi aldı.

Hiç şüphe yoktur ki  Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü-UNIFIL komutanı da Siyonist rejimin Lübnan'a yönelik günlük saldırganlığı ve tacizleri ve de Lübnan güçlerinin BM güçleriyle olumlu işbirliği hakkında Antonio Guterres'e bilgi verdi. Bu nedenle Guterres'in Perşembe günü başlayan dört günlük gezisi sırasında Siyonist rejim İsrail'in Lübnan egemenliğini ihlal etmesine ilişkin yorum yapması bekleniyordu ancak ne yazık ki bu konuda Siyonist rejimin çıkarları adına sessiz kalındı ve BMT Genel Sekreter'i göz göre göre ihlallere göz yumdu.

BMT Genel Sekreteri Antonio Guterres bu hususu görmezden gelmeye çalışacak  sözlerinde Lübnan iç gelişmelerini  ve bu ülkede reformların gerçekleştirilmesi zarureti gündemlerine değindi. Bu açıklamalar ise Lübnan halkı ve hükümetini destekleme adına olmaktan ziyade bir şekilde Lübnan içişlerine müdahale olarak değerlendirilebilir.

BMT Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu konudaki ölümcül sessizliği, resmi olarak Birleşmiş Milletler üyesi bir ülke olarak Lübnan'ın hava sahasını ihlal etmenin ve Siyonist rejimin Lübnan'ın hava sahasını neredeyse her gün ihlal etmesinin yanı sıra , korsan İsrail rejimi defalarca Lübnan hava sahasını Suriye'ye saldırmak için bile kullandığı bir sırada gelmektedir. Bu bağlamda, Suriyeli yetkililere ek olarak Lübnanlı yetkililer, Siyonist rejim İsrail'in Lübnan hava sahasını ihlal etmeye devam ettiği konusunda defalarca Birleşmiş Milletler Teşkilatı ve genel sekreterine  şikayette bulundular, ancak şu ana kadar herhangi bir adım atılmadı.

Bu yüzden BMT Genel Sekreteri Antonio Guterres'in konuyla ilgili sessizliği ve Nebih Berri'nin açık ve net eleştirel sözleri, BMT Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler'in Siyonist rejimin çıkarlarını ön planda tuttuğunu gösteriyor. Aslında BMT Genel Sekreteri yönetimindeki BMT üye ülkelerinin Siyonist Rejim İsrail'in tacizlerine karşı açıklamalarda bulunması da kabul edilemez olduğu anlaşılmaktadır. Diğer uluslararası makamlar da bu bağlamda Siyonistlere uyumlu hareket etmektedirler. Halbuki BMT Genel Sekreterinin Lübnan ziyaretinin başlıca nedeni de bu hususu ele almak ve ihlalci saldırılar ve uçuşları kınamasıydı. Buna rağmen BMT tam ters bir istikamette hareket ederek  Lübnan içişlerine karışırcasına  Lübnan içinde reformların gerçekleştirilmesinden söz etti. Bu açıklamalar ise tamamen garazkar bir hareket olarak değerlendirilebilir. 

parstoday

Yorumlar