İmam Humeyni ve Filistin Davası (Analiz)

İslam inkılabının büyük önderi rahmetli İmam Humeyni, İran'ın çağdaş tarihinde yeri doldurulamaz bir figür olup İran'ın çağdaş siyasi, sosyal ve dini arenasında belirleyici ve temel bir etkiye sahiptir. 

Görüntülenme: 559 Tarih: 04 Haziran 2022 10:04
İmam Humeyni ve Filistin Davası (Analiz)

Ancak bu büyük dini, siyasi ve tarihi şahsiyetin etkisi İran ile sınırlı kalmamış ve dış arenada belirleyici adımlar atabilmiştir.

Aslında İran ve İslam dünyası tarihinde bu büyük insanın vefatından 33 yıl sonra İmam Humeyni'nin (ra) düşünce ve fikirleri uluslararası arenada hala geçerliliğini koruyor ve eylemleri bölgesel ve küresel olaylar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

İslam inkılabının zaferinden sonra İmam Humeyni'nin (ra) dış arenadaki en önemli ve etkili eylemlerinden biri, Filistin ülkülerini savunma ve ırkçı israil rejimiyle mücadele  doğrultusunda 7 Ağustos 1979 tarihinde mübarek Ramazn ayının son Cuma gününü Dünya Kudüs Günü olarak ilan etmesiydi.

İmam Humeyni baskıcı zalim Pehlevi rejim döneminden bu yana Şah rejimi ile Siyonist rejim arasındaki ilişkileri hep eleştirmiştir. Pehlevi rejiminin gücünün zirvesindeki dönemde bulunan İmam Humeyni (ra), Şah ile İsrail rejimi arasındaki gizli ilişkileri ortaya çıkarmış ve İsrail tehdidinin İslam dünyasına karşı mücadelesini çok ciddi ve tutarlı bir şekilde izlemiştir.

İmam Humeyni dini fonlardan ve sadakalardan Filistinli mücadelecileri desteklemek için izin veren ilk dini merci ve liderdi.  İslam inkılabının zaferinden sonra, İmam Humeyni (ra) ilk fırsatta Kudüs'ün kaderine küresel duyarlılık göstermek ve onu suçlu Siyonistlerin pençelerinden kurtarmak için bir günü "Kudüs Günü" olarak belirlemiş ve bu münasebetle ilgili bir mesaj yayınlamıştır.

İmam Humeyni (ra), HK 13 Ramazan 1399 tarihinde dünya müslümanlarına hitaben yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “ Uzun yıllardır Müslümanları gaspçı İsrail tehlikesine karşı uyarıyorum... Dünyadaki tüm Müslümanları ve İslam devletlerini bu gaspçının ve yandaşlarının elini kesmeleri için birleşmeye çağırıyorum. Ve tüm dünyadaki Müslümanları, Kadir günlerinden  ve Filistin halkının kaderini belirleyebilecek olan mübarek Ramazan ayının son Cuma gününü "Kudüs Günü" olarak seçmeye ve Müslüman halkın yasal haklarını desteklemek için Müslümanların uluslararası dayanışmasını ilan etmelerine çağırıyorum.”

Böylece rahmetli İmam'ın mesajıyla, mazlum Filistinlilerin kalplerinde umut ışığı parladı ve milyonlarca yerinden edilmiş ve mücadeleci insanı, işgalci rejimin Kudüs'teki ve dünyayı kemiren Amerika'nın komplolarına karşı daha kararlı hale getirdi. İmam Humeyni'nin mesajı Filistin halkının mücadelelerinde bir dönüm noktası oldu ve bu mücadelenin uzun tarihine özgünlük kazandırdı. İmam Humeyni Kudüs Gününün önemi hakkında şöyle buyurmakta:” Kudüs Günü sadece Filistin'in günü değil, İslam'ın günüdür; İslami hükumet günüdür. İslam Cumhuriyeti bayrağının tüm ülkelerde yükseltilmesi gereken bir gündür. Süper güçlere artık İslam ülkelerinde ilerleyemeyeceklerini açıklama günüdür. Ben Kudüs Günü'nü İslam'ın günü ve peygamber –saa- efendimizin günü olarak görüyorum ve tüm güçlerimizi donatmamız gereken bir gündür. Bu günde Müslümanlar, içine çekildikleri tecritten çıksınlar ve tüm  güçleriyle yabancılara karşı dursunlar.”

Kudüs Günü, ilanından 43 yıl sonra hala tüm dünyada gösteriler, yürüyüşler ve mitinglerle kutlanıyor ve bu, Filistin davasının ayakta kalmasının nedenlerinden biri sayılmakla birlikte, baskıcı eylemler ve Filistin'in devam eden işgali karşısında Müslümanlara ve dünyanın özgür insanlarına eşlik etmek doğrultusunda Filistin'in mazlum halkına kararlılıkla destek çıkma günü olarak tarihte kalıcılığını koruyacaktır.

parstoday

Yorumlar