BDS Hareketi Siyonist Rejimi Köşeye Sıkıştırıyor

İsrail’i Boykot, Yatırımları Geri Çekme ve Yaptırım Uygulama Hareketi (BDS) koordinatörü Mahmud Nevacia, hareketin değişik düzlemlerde gözle görülür bir şekilde ilerleme kaydettiğini söyledi. 

Görüntülenme: 685 Tarih: 09 Kasım 2022 19:46
BDS Hareketi Siyonist Rejimi Köşeye Sıkıştırıyor

Filistin Enformasyon Merkezi'nin kendisiyle yaptığı röportajda Nevacia, halklar, parlamenterler, hükümetler düzleminde başarı sağladıkları gibi hareketi suçlu göstermeye çalışan işgal rejimine karşı da birçok alanda başarı kaydettiklerini ifade etti.

Nevacia açıklamasında, hareketin başta Amerika olmak üzere Almanya, İngiltere ve Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi'nde önemli başarılar kaydettiğini hatırlatarak, bütün başarıların temel hedefinin İsrail’i boykot etmek ve ona yaptırım yapmak olduğunu kaydetti.

Nevacia devamla, Hareketin dünyanın dört bir yanında faaliyetlerini genişlettiğini, yeni koalisyonlar kurduğunu, bunun yanında yerel düzlemde okul ve üniversitelerle de işbirliğine gittiklerini belirtti.

Sözlerini, “Hareket, dünyada genişlemeye devam ediyor. Amerika ve Avrupa Birliği'nde daha büyük ittifaklar var. Güney Amerika ve Güney Asya’da da büyük gayret ve faaliyetler var.” ifadeleriyle sürdürdü.

Yeni İttifaklar

Son zamanlarda Afrika kıtasında da yine girişimler, faaliyetler ve var olan ittifakları genişletmelerin yanında yeni koalisyonların olduğunu, Filistin halkının mücadelesiyle dayanışma koalisyonu (PAPSN) adıyla bir ittifak/koalisyon kurulduğunu hatırlatan Nevacia, son zamanlarda yapılan normalleşmenin ardından kıtada işgalciye karşı kampanyalara öncülük edeceğini, bunun için de işgalciyi boykot etme faaliyetleri düzenleyeceğini söyledi. 

Diğer taraftan işgalcinin harekete yönelik tutumuna ve tepkisine de değinen Nevacia şunları paylaştı:
"Tabii, hareketin çalışmalarına karşı işgalci seyirci kalmadı. Hareketi suçlu göstermek için birçok platformda ve birçok ülke ve mahkemede ciddi faaliyetler yaptı. İşgalci İsrail ülke, parlamento ve şirketlerin antisemitizmi kendi tanımlamamasına göre benimsemeleri için baskı kuruyor. İşgal rejimini eleştirmenin antisemitizm olduğunu kabul ettirmek istiyor. Dünya çapında bu tanımlamayı kabul edenler var ve bu Filistin halkı ve mücadelesi için çok tehlikeli bir durumdur.” 

İşgal varlığının hareketi kriminalize etme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Nevacia, “İşgalci bazı parlamenterlerden çıkan karar ve kanunları hayata geçirmek istiyor. Ancak bu karar ve kanunlar bizim dava açmamızla başka mahkemelerin kararlarına çarpıyor. Hareket yaptıklarını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriyor. Ancak işgal rejimi cinayetlerini, suçlarını ve zulümlerini eleştiren herkesi antisemitizmle itham ediyor. O nedenle Boykot Hareketi'ni de bir bütün olarak Siyonist projeyi tehdit eden stratejik bir tehlike olarak görüyor. İşgal varlığının Boykot Hareketi'ne karşı savaşı, hareketi çalışmalarından vazgeçirmeyecektir. Hareket kendini, ırkçılık karşıtı bir hareket olarak tanımlıyor. Hareket, uluslararası hukuk ve insan hakları hukukuna göre çalışıyor.”

İşgal Rejimiyle İlişkileri Normalleştirme

Bazı Arap ülkelerinin işgal rejimiyle ilişkileri normalleştirmeleri konusuna da değinen Boykot Hareketi Koordinatörü Nevacia, “Normalleştirme aşaması geçildi. Şu anda Fas ve BAE gibi ülkeler işi askeri anlaşma ve paktlar kurmaya götürdüler. Her iki ülke de şu anda uluslararası arenada işgal rejimini savunmakta, Fas devleti İsrail’in Afrika Birliği'ne üye olmasını desteklemektedir.” dedi. 

Nevacia sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emirlikler bir adım daha atarak başka ülkelerin de normalleşme ağılına girmesi için çalışıyor. Boykot Hareketi bu girişimlere karşı halkı bilinçlendirerek mücadele etmektedir. Çünkü bu tür anlaşma ve ittifaklar Filistin halkının mücadelesine zarar veriyor. Sadece Filistin halkına değil başka halklara da zarar veriyor. Çünkü despotik rejimlerin yönetimde kalmalarını sağlıyor. Neticede bu durum söz konusu ülkelerin işgal edilmesine, servetlerinin talan edilmesine zemin hazırlıyor.” 

Nevacia devamla, ülkelerin işgalciyle olan ilişkilerine göre hareketi değerlendirdiklerini söyledi. 

(2005 yılında, 170 Filistinli sivil toplum örgütü tarafından başlatılan BDS hareketi, İsrail'in Filistin topraklarının işgaline son vermesi, Filistinli vatandaşlara eşit haklar sağlaması ve Filistinli mültecilerin dönüşüne izin vermesi için uluslararası baskı oluşturmaya çalışıyor.)

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar