İran'ın Yeni Ürettiği Hipersonik Füze Siyonistleri Telaşlandırdı

İran gazetesi, İslam Cumhuriyeti'nin geliştirdiği yeni hipersonik füzenin İsrail'i 400 saniye içinde vurabileceği uyarısında bulundu. 

Görüntülenme: 397 Tarih: 15 Kasım 2022 00:24
İran'ın Yeni Ürettiği Hipersonik Füze Siyonistleri Telaşlandırdı

İran'ın Sobh-e-Sadegh gazetesi Pazartesi günü ön sayfasında İbranice bir tehdit yayınlayarak İran'ın yeni bir hipersonik füzesinin İsrail'e 400 saniyede ulaşabileceği uyarısında bulundu.

İslam Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı gazete, "400 saniye: İslam Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri komutanı General Amir Ali Hajizadeh, İran'ın hipersonik füzeler için teknoloji elde ettiğini söyledi" diye yazdı.

Bir savunma uzmanı olarak tanımlanan Hamza Pariyab tarafından yazılan bir makale, yeni füzenin günümüzün çoğu füze savunma sisteminden kaçınabileceği için "oyun değiştirici" olduğunu söyledi.

Füze, bir ülkenin savunma sistemlerini ortadan kaldırmak ve insansız hava araçlarının ve füzelerin toplu olarak fırlatılmasının yolunu açmak için kullanılabilir, diye yazdı.

Pariyab ayrıca İran'ın füze programının "babası" Hassan Tehrani Moghaddam'ın İran Dini Lideri Ali Hamaney'e gönderdiği ve "hızlı tepki veren süper hızlı bir füze" edinilmesine atıfta bulunan bir mektuba atıfta bulundu.

Sobh-e-Sadegh'in bildirdiğine göre, mektup ayrıca, sonunda Qaem-100 uydu fırlatıcısının yakın zamanda geliştirilmesine yol açan uydu fırlatma araçları geliştirme çabalarına da atıfta bulundu.

Kasım 2011'de Moghaddam, Bidganeh'teki bir füze üssünü vuran ve IRGC'nin en az 17 üyesini öldüren bir patlamada öldü. Patlama başlangıçta bir kaza olarak bildirilirken, aralarında Guardian ve Time dergisinin de bulunduğu Batı medyası, olayın Mossad'ın bu patlamada etkin olduğunu bildirdi.

İran hipersonik füze geliştirdiğini duyurdu

Geçen Perşembe günü patlamanın yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte Hajizadeh, İran'ın uzaya girip füze savunma sistemlerini hedef alabilen gelişmiş bir hipersonik balistik füze geliştirmeyi başardığını söyledi.

Bu sistem çok yüksek bir hıza sahip ve atmosfere girip çıkabilme kabiliyetine sahip” dedi. “Hem atmosfer içinde savunma yapan savunma sistemleri hem de atmosfer dışındaki füzelerle başa çıkan son derece pahalı sistemler - İran İslam Cumhuriyeti'nin bu yeni füzesi hepsini geçecek ve başa çıkabilecek bir teknolojinin bulunacağını düşünmüyorum. gelecek on yıllar boyunca onunla.

Hajizadeh, iddia edilen silah hakkında daha fazla ayrıntı vermedi ve başarılı bir şekilde test edilip edilmediği belli değildi.

Hipersonik füze nedir?

Hipersonik füzeler Mach 5 veya daha yüksek bir hızda hareket eder. ICBM'ler de bu hıza ulaşabilirken, tahmin edilebilir bir kavis çizerek hareket etmeleri onları daha kolay karşı karşıya getiriyor. Buna karşılık, hipersonik füzeler manevra kabiliyetine sahiptir, bu da onlara savunma sistemlerinden ve radardan kaçma yeteneği verir.

ABD, Rusya, Çin ve Kuzey Kore, hipersonik füzeleri başarıyla test etti, ancak bu tür silahlarla ilgili kesin ayrıntılar hala biraz yetersiz. Rusya , Mart ayında Ukrayna'daki bir askeri yakıt deposuna düzenlediği saldırıda Kinzhal füzesi adlı hipersonik bir silah kullandı .

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar