Kıbrıs Adası Siyonistler İçin Neden Önemli?

Siyonistlerin Kıbrıs'a yönelik ilgisini ve bu durumun gerekçelerini tarihsel kronoloji dâhilinde madde madde açıklıyoruz. 

Görüntülenme: 345 Tarih: 11 Ocak 2023 18:10
Kıbrıs Adası Siyonistler İçin Neden Önemli?

Kıbrıs'ın Siyonistler için büyük önem arz etmesinin sebeplerinin başında söz konusu toprakların Arz-ı Mevud hayalleri içerisinde yer alması geliyor. Ta Osmanlı'nın Kıbrıs Adası’nı fethi zamanına dayanan bu ilgi süreç içerisinde hiç eksilmemiştir. Millî Gazete'nin 9 Ocak 2023 tarihli sayısında yer alan 'Yeryüzündeki İlk Siyonist: Yasef Nassi' başlıklı haberde de aktarıldığı üzere Nassi, Ada’nın Osmanlılarca fethinin ardından 'Kıbrıs Kralı' unvanına sahip olmak istemiş fakat bu talep Sokullu Mehmet Paşa ve diğer devlet adamlarının dirayetli duruşu sonucunda gelişmemiştir. Böylece Kıbrıs'ı bir Yahudi devletine dönüştürme amacı taşıyan Nassi'nin planları suya düşmüştür. Öte yandan Yasef Nassi'nin ardından Kıbrıs adasına büyük ilgi duyan bir diğer Yahudi de 19. yüzyıl'da birçok kez Birleşik Krallık başbakanı olan Benjamin Disraeli'ydi. Disraeli, çok sayıda Yahudi'nin Kıbrıs adasına yerleşmesini sağlamıştır.

HERZL'İN SÖZLERİ HER ŞEYİ ÖZETLİYOR

Siyasi Siyonizm'in kurucusu olarak kabul gören Theodor Herzl'in eylem ve söylemlerinde de Kıbrıs'a olan ilgi çok net bir şekilde göze çarpmaktadır. Herzl, 1902 yılında Lord Rothschild'a yazmış olduğu mektupta Kıbrıs ile ilgili olarak dikkat çeken ifadeler kullanmıştır. Buna göre Herzl, ""Kıbrıs'ı düzene sokmalıyız. Kıbrıs'tan Müslümanlar gider, Rumlar topraklarını satar. Filistin, Yahudiler için çok küçük, bu nedenle Filistin'e yakın bir yer sağlamamız gerekiyor. Filistin'e Kıbrıs da dahil edilmeli" sözlerini sarf etmiştir.

İLGİ, YAKIN GEÇMİŞTE DE DEVAM ETTİ

Zaman içerisinde Kıbrıs'ta Yahudi nüfusunun artması için çeşitli yöntemler denenmiştir. 19. yüzyılın sonunda İngiltere hükümetinin isteği sonucunda 33 Yahudi aile Kıbrıs'a yerleştirilmiştir. Bu ailelerin adaya yerleşmeleri sonucunda 3 adet koloni kurulurken Kıbrıs üzerindeki en kapsamlı plan 1939 yılında yapılmıştır. Buna göre "Yahudi Sorununa Bir Çözüm" adını taşıyan bu plan, 11 Mart 1939 tarihinde Yahudi liderler tarafından İngiltere Başbakanı Neville Chamberlain'e sunulur. Bu plana göre Kıbrıs'taki Rum nüfusu boşaltılacak ve Selanik'e yerleştirilecekti. Selanik'teki Yahudilerin de Kıbrıs'a aktarılmasını öngören bu planın maddi finansörlüğünü de Yahudi zenginlerin yapması öngörülüyordu.

YAHUDİLERİN FİLİSTİN'E TRANSFERİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADI

2. Dünya Savaşı ve beraberinde gelişen süreçte de Kıbrıs, Yahudiler için büyük önem arz etti. Söz konusu savaş sırasında Kıbrıs, Filistin'e Yahudi transferinin duraklarından oldu. İsrail'in kuruluş sürecinde önemli rol oynayan Yahudi teröristlerin eğitildiği merkez de Kıbrıs'tı. Öte yandan İsrail rejimi kurulduktan sonra da Kıbrıs önemini korudu. Bu bağlamda ada MOSSAD'ın cirit attığı bir konum olma özelliğini sürdürüyor.

KIBRIS BUGÜN NEDEN ÖNEMLİ?

Tarihsel süreçte Siyonistler için daima önemini muhafaza eden Kıbrıs Adası günümüzde de ehemmiyetini koruyor. Arz-ı Mevud sınırlarının içerisinde olmasının yanı sıra adanın stratejik, askeri ve ekonomik kazanımlara açık olan konumu Siyonistlerin iştahını kabartıyor. 'Kıbrıs'a sahip olan tüm Akdeniz'e sahip olabilir' yönündeki tez Siyonistlerin yavru vatana yönelik emellerinin gerekçeleri arasında bulunuyor. Öte yandan Kıbrıs'ın Kudüs'e bir kuş uçumu mesafesinde olması da Ada’nın cazibesini artırıyor. Son olarak Doğu Akdeniz'deki enerji denklemine yönelik etkileri de Kıbrıs'ı İsrail için önemli kılıyor.

BEKİR ŞİRİN/MİLLİ GAZETE

Yorumlar