Hamas Lübnan Temsilcisi Ahmed Abdulhadi'den Ateşkes Açıklaması

Filistin direnişinden kaynaklar yaptıkları açıklamada, müzakerelerin sonuçlanmasını engelleyenin Siyonistler olduğunu, Netanyahu'nun ise anlaşma niyetinin olmadığını, Direniş’in vadesinin dışına çıkmayacağını, İsrailli esirlerin ancak direnişin kararıyla ve kapsamlı bir anlaşmayla serbest bırakılacağını vurguladı. 

Görüntülenme: 137 Tarih: 06 Mart 2024 10:24
Hamas Lübnan Temsilcisi Ahmed Abdulhadi'den Ateşkes Açıklaması

Hamas Hareketinin Lübnan temsilcisi Ahmed Abdulhadi, Gazze'de ateşkese ilişkin müzakerelerdeki gelişmeleri anlatırken: ‘Direniş, onurlu bir anlaşmaya varmayı hedefliyor ve Gazze'ye yönelik saldırının durdurulmasında ısrar ediyor ve bunun şartlarını yerine getirmekte asla geri adım atmayacak’ ifadelerini kullandı.

Abdulhadi, el-Mayadeen'e verdiği röportajda şunları söyledi: Hamas'ın müzakerelerde sunduğu fikirler iki temel konuya dayanıyor: Gazze'ye yönelik saldırının durdurulması ve direniş koşullarının yerine getirilmesi. Kahire'de yürütülen görüşmeler, aslında birkaç gün önce Doha'da yapılan görüşmelerin devamı olduğu gibi, Paris toplantısında ortaya atılan fikirlere ilişkin görüşmelerin de devamı niteliğinde.

Ahmed Abdulhadi sözlerinin devamında şunları ekledi: Söz konusu müzakere ve toplantılarda sunulan bu planlar ile direnişin sunduğu koşullar arasında büyük bir fark olduğu direniş açısından netlik kazandı. Hamas heyeti, bu müzakerelerin direnişin ortaya koyduğu başlangıç ​​koşullarının hayata geçirilmesine yaklaşmaya yönelik bir kapı olacağı gerekçesiyle Kahire'ye gitti.

Bu Hamas yetkilisi şunları söyledi: Direniş şartlarından geri adım atmıyor. Müzakerelere yüksek bir ruhla, esneklikle ve ana koşullarına ve sabitlerine bağlı kalarak girdi. Hamas'ın müzakerelerde ortaya koyduğu fikirler, Gazze'ye yönelik saldırının durdurulması ve Filistin halkına yönelik soykırım ve açlık savaşının sona erdirilmesi, ikinci olarak da direniş şartlarının uygulanacağı bir anlaşmaya varılması üzerine kurulu. Şartlarımızdan asla sapmayacağız ve geri adım atmayacağız.

Netanyahu anlaşma arayışında değil

Ahmed Abdulhadi şunları vurguladı: Müzakereler böyle bir atmosferde sürüyor ama müzakerelerin tüm aşamalarını engelleyen işgalci rejimin Başbakanı Binyamin Netanyahu'dur. Kahire'de müzakereler devam ediyor ve Hamas teklifini sundu ancak kanıtlar Netanyahu'nun esir kartını direnişin elinden almaya çalıştığını gösteriyor. Netanyahu herhangi bir anlaşmaya varmaya çalışmıyor; Çünkü anlaşmaya varmak Netanyahu'nun siyasi geleceğinin sonu anlamına geliyor.

O açıklamalarına devam etti: Dolayısıyla Netanyahu müzakereleri engelleyerek savaşı uzatıp tüm bölgeye yaymaya çalışıyor. Bütün müzakerelerin sonuçlanmasını engelleyen gerçek sebep budur. Direnişin onurlu bir anlaşma arayışında olduğunu yineliyoruz, ancak Amerikalılar ve İsrailliler anlaşmayı Hamas'ın belirlediği şartlara göre tamamlamak istemezlerse Filistin ulusunu savunmaya devam etmeye hazırız, hâlâ güçlü bir şekilde sahadayız ve durumun kontrolü bizde.

İşgalciler müzakerelerin sonuçlanmasını engelliyor

Öte yandan Filistinli grupların önde gelen bir kaynağı şunu bildirdi: Direniş, pozisyonunu arabuluculara açıkça açıkladı ve ateşkes sağlanması konusunda büyük esneklik gösterdi. Direniş, ateşkes anlaşmasına varılması ve tutuklu değişimi çabalarının başarıyla yürütülebilmesi için arabuluculara gerekli her şeyi sağladı. Ancak işgalciler her seferinde müzakerelerin ilerlemesini engellemeye ve mani olmaya çalıştı.

Bu kaynak, anlaşmanın direniş koşulları hakkında, direniş liderliğinin birkaç ana koşula bağlılığını vurguladığını söyledi: İşgalci güçlerin Gazze'den çekilmesi, Filistinli mültecilerin bölgelerine dönmesi, kapıların açılması ve yardımların ulaşması. Direniş liderliğinin konumunun Filistin'in ulusal konumu olduğunu ve işgalci rejimin liderlerinin bunu iyi anlaması gerektiğini vurguluyoruz.

İsrailli esirler ancak direnişin kararı ve kapsamlı anlaşmayla serbest bırakılacak

Söz konusu kaynak şunu açıkladı:  Direniş liderliğinin kararı ve mahkumların değişimine ilişkin kapsamlı bir anlaşma dışında İsrailli mahkumlar serbest bırakılmıyor. Direniş nihai cevabını arabuluculara bildirdi ve şu ana kadar cevap vermeyi reddeden işgalci rejimdir.

Hamas'ın üst düzey liderlerinden Usame Hamdan da dün gece, düşmanın savaşı durdurmaya yönelik plan ve girişimlerde bulunmakta gecikmeye devam ettiğini duyurdu. Düşman, suçları ve cinayetleri Filistin halkının haklarını engellemek için bir baskı aracı olarak kullanıyor. Düşman bugüne kadar sahada başaramadığını müzakere masasında asla başaramayacak. Herhangi bir esir değişimi ancak savaş durduktan ve tüm koşullarımız yerine getirildikten sonra mümkün olacaktır.

Gazze'de ateşkes anlaşmasına varmak için farklı yerlerde yapılan birkaç tur müzakereden sonra Siyonistlerin engellemeleri ve ciddi bir anlaşmaya varma konusunda karar alamamaları gölgesinde bu konuda somut bir sonuç alınamadı ve Siyonist medya da direnişe karşı baskı ve psikolojik savaş çerçevesinde müzakerelerin sonuçlarına ilişkin sürekli çelişkili haberler yayınlıyor.

Bu bağlamda Times of Israel geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda, arabulucuların Hamas hareketinin temsilcileriyle müzakerelerinde iyi ilerleme kaydettiğini ve işlerin Gazze'de ateşkese doğru ilerlediğini iddia etti. Tel Aviv, müzakerelerin devamı için Kahire'ye herhangi bir temsilci göndermezken, Hamas'ın Paris Anlaşması'nın genel şartlarına ilişkin son cevabının tatmin edici olmaması nedeniyle heyet göndermeyeceğini iddia ediyor.

Filistin direnişiyle bağlantılı bir kaynak, İsrail'in hiçbir şekilde anlaşmaya varacak ciddi müzakereler arayışında olmadığına dikkat çekti ve şunu vurguladı: Siyonist medya yanlış bilgiler yayınlıyor ve bu medyanın müzakerelerle ilgili yayınladığı içerikler Netanyahu'nun siyasi hedeflerine hizmet ediyor. Netanyahu sadece kendi siyasi geleceğini Filistinlilerin kanı pahasına güvence altına almayı düşünüyor.

Filistin direnişiyle bağlantılı bir kaynak, İsrail'in hiçbir şekilde anlaşmaya varacak ciddi müzakereler peşinde olmadığını belirtti ve şunu vurguladı: Siyonist medya yanlış bilgiler yayınlıyor, müzakerelere ilişkin yayınladıkları içerikler Netanyahu'nun siyasi hedeflerine hizmet ediyor ve Netanyahu sadece kendi siyasi geleceğini Filistinlilerin kanı pahasına güvence altına almayı düşünüyor.

tesnim

Yorumlar