Avro Akdeniz'den Çarpıcı Gazze Raporu

Avro-Akdeniz İnsan Hakları Gözlem Merkezi, insanlık dışı ablukanın ve aç bırakma uygulamasının devam etmesi halinde özellikle Gazze'nin kuzey bölgesinde açlıktan ölümlerde belirgin bir artış olmasının muhtemel olduğuna dikkat çekti.  

Görüntülenme: 91 Tarih: 08 Mart 2024 10:52
Avro Akdeniz'den Çarpıcı Gazze Raporu

Gazze'deki hastanelerde ve sığınak merkezlerinde açlık, yetersiz beslenme ve içecek yetersizliği sebebiyle meydana gelen ölüm olaylarıyla ilgili günlük raporunda özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında açlıktan ölümlerde zaten bir artış gözlendiğine dikkat çekildi. 

Raporda Gazze bölgesinde şu an çoğunluğu çocuk olmak üzere binlerce insanın hayatının yiyecek ve içecek yetersizliği sebebiyle tehdit altında olduğu belirtildi. 

Açlık krizinin müzmin hastaların, yeni doğan bebeklerin, yaşlıların ve kadınların hayatlarını daha çok tehdit ettiğine işaret edildi. 

Tamamen tahrip edilmiş mahallelerde yaşayan ailelerin birinci derecede tehdit altında olduğu belirtilerek onların çok zor şartlarda ve soğuğun tesirli olduğu ortamlarda yaşadıkları, açlık felaketinin onların hayatlarını daha çok tehdit ettiği belirtildi. 

Avro-Akdeniz İnsan Hakları Gözlem Merkezi, bu açıdan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'ndan önceden alınmış tedbir kararlarının güçlendirilmesi ve açlık felaketinin önüne geçilmesi için yeni tedbir kararları çıkarılması yönündeki talebinin yerine getirilmesinin büyük bir önem taşıdığını dile getirdi. 

İşgal rejiminin uyguladığı aç bırakma politikası yüzünden bölgeye insani yardımların ulaşması engellendiğinden Gazze'de ciddi bir açlık krizi yaşanıyor. 700 bin insanın yaşadığı kuzey kesime, işgal rejiminin açtığı askeri koridor kullanılarak, insani yardım ulaşması tamamen engelleniyor ve bu bölgede büyük çapta açlık sorunu yaşanıyor. Bir buçuk milyon insanın adeta istifleme bir şekilde doldurulduğu Refah bölgesine ve yaklaşık 300 bin insanın yaşadığı Han Yunus bölgesine ise insani yardım sadece Refah sınır kapısı üzerinden ulaşabiliyor. Ama gerek işgal rejiminin tehditleri ve gerekse Mısır yönetiminin ihmalleri yüzünden bu bölgeye de çok kısıtlı miktarda gıda malzemesi ulaşabildiğinden bu bölgede de ciddi açlık krizi yaşanıyor.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar