Şehit General Muhammed Rıza Zahidi Kimdir?

General Zahidi’nin, İsrail tarafından bir saldırı sonucu öldürülmeden önce 44 yıl boyunca İran Devrim Muhafızları'nda görev yaptığı bildirildi. 

Görüntülenme: 117 Tarih: 02 Nisan 2024 20:46
Şehit General Muhammed Rıza Zahidi Kimdir?

Bugün akşam saatlerinde İsrail rejimi, İran’ın Şam büyükelçiliğinin yanındaki evi bombaladı.

İsrail saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün üst düzey komutanlarından Muhammed Rıza Zahidi’nin hayatını kaybettiği bildirildi. 

İsrail Kan Kanalı analisti, General Zahidi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“General Zahidi, Kasım Süleymani'den sonra öldürülen en üst düzey İranlı yetkili idi.

Devrim Muhafızları'nın çekirdeğinin ana üyelerinden olan birinden bahsediyoruz. İran'dan Suriye ve Lübnan'a yapılan tüm transferleri, mühimmatı, silahları ve parayı yöneten çok yüksek profilli bir kişi.

Son yıllarda İsrail’e (yani Batı Şeria’ya) silah göndermek için çok çabaladı. Son aylarda İran'ın İsrail ve Batı Şeria'ya silah gönderme yönünde olağanüstü çaba gösterdiğini gördük.

Genel olarak son aylarda İran'ın, vekilleri aracılığıyla Ortadoğu'ya terör uyguladığını görüyoruz. İranlılara zarar vermenin tek yolu Şii milislere saldırmak değil, aynı zamanda İranlılara da zarar vermektir.

Bu gece tam da bunu gördük; bir İranlıya, üst düzey bir İranlı generale zarar verdik.”

İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Rıza Zahidi kimdir?

Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi, Suriye ve Lübnan'da Filistin davasını ve bölgedeki direnişi ilerletmekle ilgilenen Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün lideriydi.

1960 yılında doğdu ve İran’da İslam Devrimi'nin gerçekleşmesinden bir yıldan kısa bir süre sonra, 1980 yılında Devrim Muhafızları'na katıldı.

Kudüs Gücü'nün en önde gelen liderlerinden biri olan Zahidi, Devrim Muhafızları Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısıydı.

Ayrıca, 2005-2006 yılları arasında DMO'nun Hava Kuvvetleri'nin ve 2006-2008 yılları arasında da Kara Kuvvetleri'nin liderliğini üstlendi.

Tuğgeneral Zahidi, Irak-İran savaşı ve Suriye savaşı sırasında DMO'da bir taburu ve seçkin bir gücü yönetti.   

İran Devrim Muhafızları'na 44 yıl hizmet eden Zahidi’nin, bölgedeki özgürlük hareketlerine yardım ettiği bildirildi.

YDH

Yorumlar