Hamas'tan Amerika'ya Kınama

İslami Direniş Hareketi (Hamas), ABD’nin Cezayir tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ve Filistin’in Birleşmiş Milletler’e (BM) tam üye olmasını talep eden tasarıyı veto etmesini kınadı. 

Görüntülenme: 114 Tarih: 19 Nisan 2024 05:13
Hamas'tan Amerika'ya Kınama

Hamas, konuyla ilgili yayınladığı bildiride, ABD’nin bir kez daha uluslararası toplumun iradesine karşı durduğunu, Filistin’in BM’ye tam üye olması çağrısında bulunan tasarıyı 12 ülkenin desteklemesine rağmen veto ettiğini söyledi.
 

ABD’nin veto kararıyla Filistin halkının geleceğini belirleme ve bağımsız devletini kurma hakkının karşısında olduğunu, tamamen işgal rejiminin yanında durduğunu bir kez daha gösterdiğini bildiren Hamas, Amerikan yönetiminin bu kararıyla ABD’yi uluslararası toplumun iradesinden uzakta işgal rejimiyle birlikte konumlandırdığını ifade etti.
 

ABD’nin işgal rejimi yanlısı tavrını şiddetle kınayan Hamas, uluslararası toplumu ABD’nin iradesini aşarak Filistin halkının direnişini desteklemeye davet etti.
 

Filistin halkının işgal sona erene kadar mücadelesini sürdüreceğini vurgulayan Hamas, karar tasarısını destekleyen ülkelere teşekkür etti.
 

15 üyeli BMGK’da Cezayir tarafından Filistin’in BM’ye tam üyeliğini talep eden karar tasarısı oylamaya sunuldu. Tasarı 12 evet ve 2 çekimser oya karşılık ABD’nin hayır oyu kullanmasıyla veto edildi.
 

İngiltere ve İsviçre “çekimser” kalırken, Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya tasarıya “evet” oyu verdi.
 

Karar tasarısının kabul edilmesi için BMGK’da veto hakkına sahip 5 daimi üyeden hiçbirinin “hayır” oyu kullanmaması ve toplamda 9 “evet” oyu alması gerekiyordu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar