Herzi Halevi'den Gazze İtirafı

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, 7 Ekim'deki başarısızlıklarından rejim ordusunun sorumlu olduğunu itiraf etti. 

Görüntülenme: 270 Tarih: 13 Mayıs 2024 03:41
Herzi Halevi'den Gazze İtirafı

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Batı Duvarı'nda düzenlenen resmi Anma Günü töreninde İsrail ordusunun 7 Ekim'de yaşanan olaylarla sonuçlanan başarısızlıklarındaki mesuliyetini yineledi.
 
Halevi, "Savaşta İsrail ordusunun başkomutanı olarak, ordunun 7 Ekim'de İsrail vatandaşlarını koruma görevinde başarısız olmasının sorumluluğunu üstleniyorum," ifadelerini kullandı. 

Halevi, "Oğullarınızı ve kızlarınızı geri dönmedikleri savaşa ve kaçırıldıkları yerlere gönderilmelerine neden olan komutan benim," diye ekledi.

Halevi, ayrıca zor sorulara cevap vermekle sorumlu olduğunu söyleyerek Siyonist rejimin Gazze'de sürdürdüğü soykırım harekatında ağır bir bedel ödediğini de itiraf etti.

Halevi'nin söz konusu açıklaması, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi üst düzey yetkilisi Tuğgeneral Yoram Hamo'nun pazar günü görevinden istifa etmesinin ardından geldi.

Stratejik Savunma Politikaları Dairesini yöneten ve 'İsrail'in Gazze sonrası stratejisine' nezaret ettiği söylenen Hamo'nun, siyasi liderliğin bu konuda karar almaması nedeniyle istifa ettiği bildirildi.

Diğer istifalar

Öte yandan Kanal 12'nin haberine göre, İsrail Başbakanlığındaki Kamu Diplomasisi Müdürlüğü'nün başındaki Moşik Aviv de istifa kararını Başbakan Benyamin Netanyahu'ya bildirdi.

Sadece sekiz ay önce bu göreve atanan Aviv, istifa etmeden önce halefinin atanmasını bekleyecek. Aviv'in rolü Siyonist rejimin kamu diplomasisi çabalarını denetlemek açısından büyük önem taşıyor.

Daha önce Aviv, öart ayı başında İngilizce sözcüsü Eylon Levi'ye 'bir sonraki duyuruya kadar' görevden alındığını bildirmiş, bu da Levi'nin müdürlükten ayrılmasına yol açmıştı.
 
Kamu Diplomasisi Bakanı Galit Distel Atbaryan ise 7 Ekim'den beş gün sonra görevinden istifa etti.

Habere göre, Başbakanlık Sözcüsü Topaz Luk, Başbakanlık Müsteşarı Yossi Şelley ve Netanyahu'nun Özel Kalem Müdürü Taçi Braverman'ın da kısa süre içinde görevlerinden ayrılmaları bekleniyor.

Tüm bunlar İsrail Askeri İstihbarat Başkanlığı (Aman) Başkanı Aharon Haliva'nın 22 Nisan'da istifa etmesiyle başlamıştı.

'Domino etkisi'

Yedioth Ahronoth gazetesi, geçen ay İsrail Askeri İstihbarat Başkanı Aharon Haliva'nın istifasının üst düzey subaylar arasında 'domino etkisini' yaratacağını ve 'son olmayacağını' bildirmişti.

Gazete, Haliva'nın 7 Ekim'de başarısızlıklar nedeniyle istifa eden ilk İsrail genelkurmay üyesi olduğunu da eklemişti.

En az dördü albay rütbesinde olmak üzere, saha birliklerinin komutanları düzeyinde başka üst düzey subayların da meslektaşlarına istifa edeceklerini bildirdiklerini belirten gazete, Gazze Tümen Komutanı Tuğgeneral Avi Rosenfeld'in de bunlardan biri olduğuna dikkat çekmişti.

Gazete, Gazze Tümeni'ni yöneten ve daha sonra Güney Komutanlığı'nı devralan Strateji ve İran Dairesi Başkanı Eliezer Toledano'nun da son altı aydır kamuoyunun karşısına çıkmadığına işaret etmişti.

Gazete, ayrıca gelecekteki olası istifalara ilişkin bu ikilemin zamanlamayla ilgili olduğu, zira söz konusu istifaların özellikle son haftalarda işgal ordusu birliklerinin çoğunun Gazze'den çekildiği bir dönemde İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının sona ermesini hızlandırabileceği değerlendirmesini yapmıştı.

Diğer yandan gazete, Haliva ve diğer üst düzey yetkililerin istifasının Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'yi ikilemde bıraktığı, zira Halevi'nin genelkurmayı yeniden toplamasının ve ardından istifa etmesinin zor olacağı yorumunu yapmıştı.

YDH

Yorumlar